Ziemniaki faszerowane porem i brukselką


Odkąd moja córka zaczęła jeść bardzo dbam o to, by warzywa psiankowate tj. ziemniaki, bakłażan, papryka i pomidory ze względu na właściwości prozapalne pojawiały się w naszym menu co 4 dni . Z pomidorów tak naprawdę musieliśmy w ogóle zrezygnować i choć nigdy nie byłam jakąś wielką fanką świeżych to jednak bardzo brakuje mi sosu pomidorowego. Na szczęście zostają moje ukochane ziemniaki i papryka.
Kiedy ustalam plan posiłków „dzień psiankowy” jest jedynym dniem, kiedy pomysłów mam aż nadmiar. Zazwyczaj nie wiem na co się zdecydować. Z ziemniaka można zrobić mnóstwo dań i za każdym razem będzie pysznie! I dzisiaj mam dla Was taki pyszny przepis- ziemniaki faszerowane porem, papryką i brukselką. Do tego moja ukochana salsa verde i jesteśmy w niebie!

ziemniaki faszerowane

Składniki:

5 średnich ziemniaków równej wielkości

1 mały por (biała część)

1/4 zielonej papryki

6 brukselek

szczypta kurkumy

szczypta mielonej kozieradki

1/2 łyżeczki majeranku

1/2 łyżeczki nieaktywnych płatków drożdżowych

pieprz

sól

masło klarowane/olej kokosowy do smażenia

Salsa verde:

garść liści rzodkiewki (opcjonalnie, można zastąpić rukolą lub pominąć)

4-5 liści jarmużu

ząbek czosnku

1 łyżeczka płatków drożdżowych

1/2- 3/4 szklanki oliwy

sól

Przygotowanie:

Ziemniaki myjemy i dokładnie szorujemy skórkę szczoteczką, opłukujemy przecinamy wzdłuż na pół i łyżeczką wydrążamy środek. Wydrążone ziemniaki oraz wyjęte z nich środki wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości ( nie mogą się rozpadać). Gdy ziemniaki się ugotują, odcedzamy je, wydrążone kartofle układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wkładamy do żaroodpornego naczynia. Środki wrzucamy na patelnię wraz z drobno posiekanym porem, brukselkami i papryką, dodajemy tłuszcz, przyprawy i smażymy przez chwilę, następnie podlewamy odrobiną wody i dusimy aż warzywa będą miękkie. Na koniec odparowujemy wodę jeśli takowa na patelni została, doprawiamy solą i pieprzem i takim farszem nadziewamy wydrążone ziemniaki. Zapiekamy około 7 minut w 170 stopniach.

 


Related Posts

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]

Wegetariański paprykarz

Wegetariański paprykarz

Kiedy gotuję dania ze swoich pierwszych przepisów z bloga widzę jak bardzo zmienił się mój smak. Jakich przypraw unikam, a kiedyś uwielbiałam i odwrotnie. Przepis na paprykarz był jednym z pierwszych i miał już prawie 5 lat, naszła mnie ostatnio na niego ochota i po […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *