Frittata z pokrzywą i szpinakiem


Różne ważne sprawy sprawiły, że w kwietniu praktycznie mnie tutaj nie było. Przepraszam!Na szczęście już jestem i ogłaszam maj miesiącem pokrzywy, szparagów, botwinki i rabarbaru! Mam już kilka przepisów, które czekają na swoją kolej. Zaczynam od frittaty z pokrzywą. Prostego i pysznego dania na śniadanie, lunch czy kolację. Można ją zabrać ze sobą na dłuższy spacer czy piknik. Smażona pokrzywa jest przepyszna i nadaje frittacie naprawdę dobrego smaku. Samej pokrzywy chyba zachwalać nie trzeba. 🙂 Jedzmy ją na zdrowie, póki młoda!

fritata-z-pokrzywą-szpinakiem-i-szczypiorkiem

Składniki:

masło klarowane

5 jaj

3 garście listków pokrzywy

1 garść liści szpinaku

1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych (opcjonalnie)

1/2 pęczka szczypiorku

pieprz

sól

Przygotowanie:

Na patelni żeliwnej (użyłam najmniejszego rozmiaru) rozpuszczamy masło, dodajemy pokrzywę i szpinak, chwilę smażymy. Następnie dodajemy płatki drożdżowe, pieprz, sól, zalewamy rozkłóconymi jajkami i posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem . Smażymy aż jajka na dole się zetną, a następnie patelnię wkładamy do piekarnika pod górną grzałkę (grill-180 stopni) i pieczemy około 5-8 minut.



Related Posts

Szakszuka ze szpinakiem

Szakszuka ze szpinakiem

Bardzo lubię szakszukę ze szpinakiem, wolę ją nawet od tej tradycyjnej. Głównie dlatego, że raczej nie łączę jajek z pieczywem, a do tej z sosem pomidorowym bardzo mi ono pasuje. Ta ze szpinakiem jest bardziej sucha i zawiera porządną dawkę zieleniny, a ja kocham zielsko. […]

Omlet z pokrzywą, masłem migdałowym i pomarańczą

Omlet z pokrzywą, masłem migdałowym i pomarańczą

Gotowanie z dziko rosnących roślin to dla mnie ogromna przyjemność, podobnie jak ich zbieranie. Tak, lubię zbierać pokrzywy, szczególnie teraz, wiosną. Pokrzywa to jeden z moich ulubionych chwastów. To skarbnica składników odżywczych i nieoceniony produkt w walce z anemią. Można ją dodać do koktajli, ciasta, […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *