Kalafior zapiekany z gruszką i czerwoną cebulą


Wiem, że styczeń to nie miesiąc „kalafiorowy”, ale już mi się przejadła marchewka, pietruszka i buraki, dlatego wyłamuję się trochę z sezonowości jedzenia i proponuję Wam słodki, pieczony kalafior. Zarówno marynata, gruszka jak i cebula dodają mu słodyczy, przyprawy aromatu, a posypka orzechowa wartości odżywczych. Lekkie, pyszne danie na zimową chandrę dla tęskniących za zielenią na talerzu. Smacznego!

Kalafior-zapiekany-z-gruszką-i-cebulą

Składniki na 1-2 porcje:

1/2 dużego kalafiora + kilka liści jeśli ma ładne

2 małe czerwone cebule

1/2 gruszki

2 łyżki syropu z agawy

1/2 łyżeczki curry

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

szczypta ostrej papryki

1/2 łyżeczki tymianku

1 łyżka masła klarowanego/ oleju kokosowego

2 łyżki wody

sól

Do posypania po upieczeniu: mielone migdały i posiekany koperek

Przygotowanie:

Kalafiora dzielimy na różyczki, gruszkę obieramy i kroimy na duże kawałki, cebulę kroimy na ćwiartki. W misce umieszczamy przyprawy, syrop z agawy, dwie łyżki wody i masło klarowane lub olej kokosowy i dokładnie mieszamy. Następnie do marynaty wrzucamy warzywa i gruszkę, mieszamy by marynata dobrze oblepiła warzywa. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem około 30-35 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu posypujemy mielonymi migdałami wymieszanymi z posiekanym koperkiem.



Related Posts

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]

Wegetariański paprykarz

Wegetariański paprykarz

Kiedy gotuję dania ze swoich pierwszych przepisów z bloga widzę jak bardzo zmienił się mój smak. Jakich przypraw unikam, a kiedyś uwielbiałam i odwrotnie. Przepis na paprykarz był jednym z pierwszych i miał już prawie 5 lat, naszła mnie ostatnio na niego ochota i po […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *