Skorzonera w sosie porowo-cukiniowym


Środek zimy to czas, gdy zaczynam pomału tęsknić za świeżymi warzywami. Ach jak bym zjadła pachnącego pomidora… No, ale póki co trzeba zadowolić się pysznymi korzeniami. Pomiędzy burakami, marchewką, pietruszką i pasternakiem zrobiłam trochę miejsca w swojej kuchni dla skorzonery. Ostatnio ją upiekłam i zjadłam jako pyszny deser, a tym razem królowała jako danie główne podczas obiadu. Ugotowana i podana jak szparagi w towarzystwie lekkiego porowo-cukiniowego sosu. Do tego kiszona czerwona kapusta, soczewica i gotowane buraczki. Mmmmm jaka to była uczta… Szukajcie w warzywniakach skorzonery i do dzieła!

skorzonera-w-sosie-porowo-cukiniowym

Składniki:

0,5 kg skorzonery

1/2 średniej cukinii

1/2 pora (bez ciemnozielonych liści)

1 duży ząbek czosnku

1 łyżka masła klarowanego

szczypta mielonej kozieradki

1 łyżeczka płatków drożdżowych

pieprz

sól kłodawska

natka pietruszki do podania

Przygotowanie:

Skorzonerę obieramy i gotujemy w osolonej wodzie aż będzie miękka. W rondelku rozpuszczamy masło klarowane, wrzucamy pokrojoną w grubą kostkę cukinię i pociętego pora. Dodajemy kozieradkę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i trochę pieprzu. Smażymy do momentu, gdy w kuchni będzie pięknie pachnieć czosnkiem. Następnie wlewamy wodę do poziomu warzyw i gotujemy wraz z płatkami drożdżowymi. Gotujemy. Gdy wszystko zmięknie blendujemy sos na gładko, doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowaną skorzonerę podajemy z zielonym sosem i dekorujemy natką pietruszki.



Related Posts

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]

Lekkie kotleciki cukiniowo-marchewkowe

Lekkie kotleciki cukiniowo-marchewkowe

Uwielbiam kotlety warzywne. Lubię je mieć w swojej lodówce, wystarczy trochę świeżej sałaty i warzyw i mamy pyszny obiad. Czasem też kładę takiego kotlecika na kromkę chleba i zjadam z ketchupem lub majonezem i świeżymi warzywami. Warunkiem jednak jest to, by były one lekkie czyli […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *