Gryczane krakersy pomidorowe


Święta, święta i … Sylwester! Ci co wybierają się na bale pewnie już przebierają nogami, a Ci co przygotowują domówkę rozmyślają właśnie nad imprezowym menu! Ja jako młoda mama karmiąca piersią Sylwestra spędzam oczywiście w domu i także wymyślam już sylwestrowe menu. Na Sylwestra oczywiście najlepiej sprawdzi się tak zwane „finger foods” czyli przekąski na jeden kęs. Na moim stole na pewno nie zabraknie pomidorowych krakersów, które niedawno stworzyłam. Zakochałam się w nich po uszy! Będą smakowały wybornie z czosnkowym dipem z awokado lub po prostu solo. Są chrupiące, bardzo aromatyczne i oczywiście bezglutenowe. Pycha!

gryczane-krakersy-pomidorowe

Gryczane krakersy pomidorowe

1 szklanka passaty pomidorowej

½ łyżeczki soli

1 łyżeczka suszonej bazylii

3 łyżki miękkiego masła klarowanego

½ łyżeczki mielonej kozieradki

1/3 łyżeczki słodkiej papryki

1 szklanka mąki gryczanej

Przygotowanie:

Składniki suche łączymy z mokrymi i za pomocą łyżki wyrabiamy gładkie ciasto. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozsmarowujemy cienko ciasto. Wierzch można dodatkowo posypać grubo mieloną solą. Pieczemy około 16-20 minut w 180 stopniach  (w zależności od grubości) uważając by się nie spaliły. Krakersy powinny być chrupiące. Po upieczeniu ciasto można pokroić lub jeśli mocno się spiecze połamać na kawałki. Smakują wspaniale z przeróżnymi pastami i dipami.



Related Posts

Naleśniki z niebieskiej kukurydzy z pastą marchewkową i boczniakami

Naleśniki z niebieskiej kukurydzy z pastą marchewkową i boczniakami

Odkąd ze względu na alergię córki byłam zmuszona wykluczyć z diety jajka ze śniadaniami jest naprawdę ciężko. Czasem wieczorem stresuję się, że nie mam pomysłu na śniadanie, a czasem udaje mi się wymyślić coś takiego, że obydwie zajadamy się ze smakiem. Tak było z tymi […]

Bezglutenowe kruche bułeczki faszerowane porem, botwinką i pokrzywą

Bezglutenowe kruche bułeczki faszerowane porem, botwinką i pokrzywą

Połowa maja za nami, za chwilę będzie można zbierać kwiaty czarnego bzu, a pokrzywy zaczną kwitnąć, dlatego spieszę z ostatnim w tym sezonie przepisem z dodatkiem liści młodej pokrzywy. I to nie byle jakim przepisem! Bezglutenowe, kruche bułeczki bez dodatku drożdży. Miały to być drożdżówki, […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *