Trufle „esencja świąt” z maku i daktyli


Mikołajki! Czy wy też macie tradycję przygotowywania czegoś słodkiego dla najbliższych lub sprawiania słodkich niespodzianek kolegom i koleżankom z pracy? Ja mam i uwielbiałam nocne dyżury z 5 na 6 grudnia, bo wtedy podrzucałam koleżankom czekoladki . Uwielbiam obdarowywać innych w ten dzień. W tym roku nie pracuję więc postanowiłam przygotować słodkości mężowi by obdarował swoich pracowników. Chciałam zamknąć wszystkie smaki i aromaty świąt w jednej malutkiej trufli. I tak powstały ” mini makowce” czyli mak ze skórką pomarańczową, orzechami, cynamonem i migdałami. Prawdziwa esencja świąt!

trufle-esencja-świąt-z-maku-i-daktyli-wegańskie

Składniki na 14 sztuk:

200 g suszonych daktyli

skórka otarta z 1 pomarańczy

1/4 łyżeczki cynamonu

2 łyżki mielonych migdałów

garść orzechów włoskich

ok. 1 i 1/2 szklanki mielonego maku + do obtoczenia

Przygotowanie:

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy by zmiękły, następnie odsączamy je i blendujemy na gładką masę. Orzechy siekamy. Dodajemy mak, skórkę pomarańczową, migdały i posiekane orzechy. Formujemy trufle wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w maku. Przed podaniem schładzamy w lodówce.


Related Posts

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]

Wegetariański paprykarz

Wegetariański paprykarz

Kiedy gotuję dania ze swoich pierwszych przepisów z bloga widzę jak bardzo zmienił się mój smak. Jakich przypraw unikam, a kiedyś uwielbiałam i odwrotnie. Przepis na paprykarz był jednym z pierwszych i miał już prawie 5 lat, naszła mnie ostatnio na niego ochota i po […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *