Oszukane pierniki czyli goździkowe ciasteczka bez cukru, glutenu i kazeiny


Miałam nie piec w tym roku pierników, bo jak przypomniałam sobie zeszłoroczne, kilkugodzinne pieczenie to stwierdziłam, że brakuje mi sił. Jednak w piątkowy wieczór pomyślałam, że zrobię takie oszukane pierniki, żeby nawet moja córa mogła zjeść, gdyż domaga się wszystkiego, co my jemy. Nie mogło więc w nich być miodu i kazeiny. Przygotowałam mąki, masło klarowane i wagę. Odmierzałam sobie ot tak proporcje i ku mojemu zdziwieniu wyszło idealnie. Niczego nie musiałam dodawać. Ciasto jest tłuste, nie kruszy się, bardzo dobrze wycina się z niego ciastka. W dodatku zdrowe ciastka, bo to moje najzdrowsze pierniki, jakie w życiu upiekłam. I przygotowałam je naprawdę w kilka chwil. Wszystkie 42 sztuki upchałam ciasno na jednej blaszce, więc upiekły się za jednym razem. Normalnie pierniki idealne! Ciasteczka nie są zbyt słodkie dlatego dla łasuchów konieczny będzie lukier bądź puder.

ciasteczka-goździkowe-pierniki-paleo-bez-glutenu-bez-kazeiny-i-laktozy-bez-cukru

Składniki na 42 ciasteczka:

160 g mąki kasztanowej

80 g mąki kokosowej

80 g erytrolu

1 łyżka surowego kakao

1 łyżka mielonych goździków

1/2 łyżeczki cynamonu

2 jaja

100 g miękkiego lub rozpuszczonego masła klarowanego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy ręcznie ciasto. Następnie rozwałkowujemy ciasto na około 0,5 cm grubości i wycinamy ciasteczka w dowolnym kształcie. Ja przenoszę ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą szerokiego noża. Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach.


Related Posts

Ciastka owsiane z rabarbarem i kaffirem

Ciastka owsiane z rabarbarem i kaffirem

Tak bardzo ostatnio nie ogarniam rzeczywistości i tak tragicznie wieczorami przegrywam z morzącym snem. Te ciastka upiekłam kilka tygodni temu kiedy kwitły konwalie, a właśnie przekwitają piwonie. Na szczęście jeszcze jest rabarbar i bez problemu możecie sobie takie pyszne ciastka przygotować. Kaffir dodaje im cudownego […]

Daktyle faszerowane musem dyniowym z cynamonem i wanilią

Daktyle faszerowane musem dyniowym z cynamonem i wanilią

Czy u Was w kuchni też ostatnio tak dyniowo? U mnie bardzo! Jak nie makaron z dynią, to ciasto, placki, a teraz nawet moja największa miłość czyli daktyle! Nie wiem ile kilogramów daktyli w życiu zjadłam, ale zapewniam Was, że dużo! 🙂 To jedyna słodycz, […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *