Kasztanowe placki z jabłkiem i gruszką


Węglowodanowe śniadania to moja wielka słabość. Oduczam się jedzenia słodkich śniadań nieustannie. W większości dni w tygodniu na moim talerzu rano goszczą już jaja, ale czasami grzeszę i robię sobie takie oto pankejki. Te są zupełnie bez cukru, na gruszce i jabłku.  Ja jednak jak już grzeszę to na całego, czyli placuszki bez miodku czy dżemiku i owoców dla mnie nie istnieją. Ale Wy możecie zjeść suche. 😛

placki-kasztanowe-z-gruszką-i-jabłkiem

Składniki na około 5 placków:

1 szklanka mąki kasztanowej

1/2 gruszki

1/4 jabłka

1/4 łyżeczki cynamonu

1/2 szklanki wody

5 łyżek płatków z quinoa/owsianych(lekkko zmielonych) lub trochę więcej mąki

olej kokosowy/masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

Jabłko i gruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy mąkę, cynamon, płatki i dolewamy wodę by uzyskać dosyć gęste ciasto. Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię nakładamy po łyżce ciasta i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami.


Related Posts

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]

Placki z pokrzywą i duszonymi warzywami

Placki z pokrzywą i duszonymi warzywami

Placki na śniadanie to klasyk. U mnie królują wytrawne z bukietem warzyw. Placki są też idealne do przemycania chwastów, których jest już pod dostatkiem. A więc worki w dłoń i lećcie na łąki po pokrzywy, a potem zróbcie sobie takie bombowe śniadanie. Mnóstwo witamin i […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *