Szakszuka z brukselką


Kilka dni temu robiłam sobie szybki obiad- brukselkę w pomidorach. Bardzo mi smakowała, ale stwierdziłam, że gdyby tam były jaja sadzone jak w szakszuce to byłoby już idealnie. Dlatego nie czekałam długo i zaraz zaopatrzyłam się w kolejną porcję brukselki i malinowe pomidory ( jaja zawsze mam w lodówce- zjadamy ich ogromną ilość). Szakszuka z  brukselką to naprawdę wspaniałe danie, które przywędrowało do nas z Tunezji. Wersja z brukselką jest jednak bardzo polska :). Szakszuka podawana jest na śniadanie, ale jak dla mnie jest też idealna jako danie obiadowe. Gdyby tylko mój mąż tak bardzo nie nienawidził brukselki… ehhh…

szakszuka-z-brukselką

Składniki:

1/2 czerwonej cebuli

2 duże pomidory malinowe lub więcej (im więcej tym lepiej, ja miałam tylko dwa)

1 ząbek czosnku

250 g brukselki

4 jaja

masło klarowane do smażenia

świeżo mielony pieprz

sól himalajska/kłodawska

natka pietruszki

Przygotowanie:

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, chwilę smażymy, następnie dodajemy brukselkę, trochę soli i pieprzu. Dusimy pod przykryciem aż brukselka lekko zmięknie. Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skóry, pokrojone dorzucamy na patelnię. Dusimy aż pomidory się rozpadną, następnie lekko odparowujemy smażąc bez przykrycia. Na koniec wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy  posypane posiekaną natką pietruszki, gdy białka jaj się zetną.


Related Posts

Szakszuka ze szpinakiem

Szakszuka ze szpinakiem

Bardzo lubię szakszukę ze szpinakiem, wolę ją nawet od tej tradycyjnej. Głównie dlatego, że raczej nie łączę jajek z pieczywem, a do tej z sosem pomidorowym bardzo mi ono pasuje. Ta ze szpinakiem jest bardziej sucha i zawiera porządną dawkę zieleniny, a ja kocham zielsko. […]

Omlet z pokrzywą, masłem migdałowym i pomarańczą

Omlet z pokrzywą, masłem migdałowym i pomarańczą

Gotowanie z dziko rosnących roślin to dla mnie ogromna przyjemność, podobnie jak ich zbieranie. Tak, lubię zbierać pokrzywy, szczególnie teraz, wiosną. Pokrzywa to jeden z moich ulubionych chwastów. To skarbnica składników odżywczych i nieoceniony produkt w walce z anemią. Można ją dodać do koktajli, ciasta, […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *