Mocno czekoladowe ciacho z jagodami i daktylami


Ponieważ po raz kolejny kupiłam średnio świeże jagody postanowiłam je wykorzystać w cieście. Jak zwykle bardzo szybkim w przygotowaniu. Od jakiegoś czasu stosuję w kuchni tylko surowe, nieprzetworzone kakao. Nie jest ono tak gorzkie jak to palone i bardzo, ale to bardzo mocno smakuje prawdziwą czekoladą. Co do wartości odżywczych to oczywiście nie ma co porównywać do kakao przetworzonego- surowe jest mega zdrowe!Ciacho jest mega czekoladowe w smaku, kleiste jak typowe brownie, a do tego jeszcze pełne jagód i daktyli. Najlepiej smakuje schłodzone w lodówce.

bezglutenowe-paleo-ciasto-czekoladowe-z-jagodami

Składniki na kwadratową blachę:

6 jaj

125 g miękkiego masła

1/3 erytrolu

1 szklanka suszonych daktyli

6 łyżek SUROWEGO kakao

1 szklanka mąki kasztanowej

1/2 szklanki wiórków kokosowych

200 g jagód

Przygotowanie:

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Jaja ucieramy z masłem i erytrolem, następnie dodajemy mąkę, wiórki i surowe kakao i chwilę miksujemy. Na sam koniec dodajemy odcedzone daktyle i jagody, mieszamy łyżką i wykładamy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Najlepiej smakuje schłodzone w lodówce.


Related Posts

Daktyle faszerowane musem dyniowym z cynamonem i wanilią

Daktyle faszerowane musem dyniowym z cynamonem i wanilią

Czy u Was w kuchni też ostatnio tak dyniowo? U mnie bardzo! Jak nie makaron z dynią, to ciasto, placki, a teraz nawet moja największa miłość czyli daktyle! Nie wiem ile kilogramów daktyli w życiu zjadłam, ale zapewniam Was, że dużo! 🙂 To jedyna słodycz, […]

Zupa brzoskwiniowa z biszkoptowymi grzankami o smaku cynamonu

Zupa brzoskwiniowa z biszkoptowymi grzankami o smaku cynamonu

Lato nas nie rozpieszcza dlatego warto rozpieszczać się samemu na przykład słoneczną, brzoskwiniową zupą. Zupa niezwykle prosta, ale najważniejszą rolę odgrywają tu grzanki przyrządzone z kasztanowego ciasta biszkoptowego, podsmażone na maśle z cynamonem i wiórkami. Taką zupę można śmiało wcinać na śniadanie lub jako lekką […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *