Ciasto kokosowe z agrestem i zieloną pianką


Podczas ostatnich zakupów w warzywniaku agrest kusił mnie już kilka razy i w końcu uległam! Wymyśliłam sobie, że ma być niekonwencjonalne ciasto na długi weekend i wyszło niekonwencjonalne i w dodatku tak pyszne, że aż sama byłam zaskoczona. Ucierany, kokosowy spód świetnie komponuje się z kwaśnym agrestem, a zielona, lekka pianka dopełnia całości. Spróbujcie koniecznie!

ciasto-kokosowe-z-agrestem-i-spiruliną-paleo

Składniki na kwadratową blachę:

1 szklanka mąki kokosowej

125 g masła

4 jaja

1/2 szklanki wiórków kokosowych

1/2 szklanki dowolnego mleka

1/4 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitol/erytrol

Masa owocowa:

0,5 kg zielonego agrestu

1/2 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitol/erytrol

Pianka:

4 białka jaj

4 łyżki cukru trzcinowego/ ksylitol/erytrol

1 płaska łyżka spiruliny

Przygotowanie:

Agrest umieszczamy wraz z cukrem w rondelku, podlewamy łyżką wody i dusimy aż zmięknie i puści sok. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajka, mleko mąkę i wiórki. Ciasto wylewamy na blachę wyłożona papierem i nakładamy na nie masę z agrestu. Ciasto pieczemy około 30 minut w 170 stopniach. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Na koniec do piany dodajemy łyżkę spiruliny. Gdy ciasto się upiecze wyciągamy je z piekarnika, zwiększamy temperaturę pieca do 200 stopni. Na masę agrestową wykładamy zieloną piankę i pieczemy jeszcze 10 minut.


Related Posts

Daktyle faszerowane musem dyniowym z cynamonem i wanilią

Daktyle faszerowane musem dyniowym z cynamonem i wanilią

Czy u Was w kuchni też ostatnio tak dyniowo? U mnie bardzo! Jak nie makaron z dynią, to ciasto, placki, a teraz nawet moja największa miłość czyli daktyle! Nie wiem ile kilogramów daktyli w życiu zjadłam, ale zapewniam Was, że dużo! 🙂 To jedyna słodycz, […]

Mocno czekoladowe ciacho z jagodami i daktylami

Mocno czekoladowe ciacho z jagodami i daktylami

Ponieważ po raz kolejny kupiłam średnio świeże jagody postanowiłam je wykorzystać w cieście. Jak zwykle bardzo szybkim w przygotowaniu. Od jakiegoś czasu stosuję w kuchni tylko surowe, nieprzetworzone kakao. Nie jest ono tak gorzkie jak to palone i bardzo, ale to bardzo mocno smakuje prawdziwą […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *