Jajka w skorupkach faszerowane grzybami i koperkiem


W niedzielę Wielkanoc! Moje ulubione święta jeśli chodzi o sprawy kulinarne! Jajka w różnych odsłonach i pod różną postacią. U mnie na stole na pewno nie zabraknie jajek faszerowanych w skorupkach, które po prostu uwielbiam! <3 Polecam Wam przepis na jaja z dodatkiem grzybów i koperku. Najlepsze gorące, takie prosto z patelni!

faszerowane-jajka-w-skorupkach

Składniki:

4 jaja ugotowane na twardo

3 łyżki suszonych grzybów

pęczek koperku

szczypta mielonej kozieradki

1 łyżeczka masła

pieprz

sól

2 łyżki mąki owsianej bezglutenowej

masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

Jaja przekrawamy wzdłuż na pół i delikatnie wyciągamy za pomocą łyżeczki żółtka oraz białka. Skorupki zostawiamy. Grzyby namaczamy wcześniej w zimnej wodzie, a następnie gotujemy do miękkości, a po wystudzeniu drobno siekamy. Jaja rozcieramy widelcem wraz z masłem, grzybami i posiekanym drobno koperkiem, doprawiamy kozieradką, solą i pieprzem. Skorupki jaj faszerujemy przygotowaną masą, wierzch „zanurzamy” w mące owsianej bez glutenu i smażymy na maśle klarowanym na rumiany kolor. Podajemy na ciepło.


Related Posts

Szakszuka ze szpinakiem

Szakszuka ze szpinakiem

Bardzo lubię szakszukę ze szpinakiem, wolę ją nawet od tej tradycyjnej. Głównie dlatego, że raczej nie łączę jajek z pieczywem, a do tej z sosem pomidorowym bardzo mi ono pasuje. Ta ze szpinakiem jest bardziej sucha i zawiera porządną dawkę zieleniny, a ja kocham zielsko. […]

Omlet z pokrzywą, masłem migdałowym i pomarańczą

Omlet z pokrzywą, masłem migdałowym i pomarańczą

Gotowanie z dziko rosnących roślin to dla mnie ogromna przyjemność, podobnie jak ich zbieranie. Tak, lubię zbierać pokrzywy, szczególnie teraz, wiosną. Pokrzywa to jeden z moich ulubionych chwastów. To skarbnica składników odżywczych i nieoceniony produkt w walce z anemią. Można ją dodać do koktajli, ciasta, […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *