Bezglutenowe mini pączki


Tradycja to tradycja… i choć sama wolę Tłusty Czwartek świętować tak jak w zeszłym roku kokosowo-cytrynowymi muffinami z lemon curdem to w tym roku postanowiłam usmażyć też pączki oczywiście bezglutenowe. Ciasto jest na tyle uniwersalne, że można z niego także zrobić placek drożdżowy z owocami i kruszonką. Zamiast mini można uformować duże pączki, nadziać je dowolnym dżemem czy konfiturą lub oblać lukrem albo polewą. Ze względu na to, że do ciasta dałam więcej cukru (1/3 szklanki)  pączki wyszły na tyle słodkie, że nie wymagały już żadnego słodkiego dodatku. Są chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Mące owsianej zawdzięczają też wspaniały smak.

bezglutenowe-mini-pączki

Składniki na około 40 sztuk:

200 g mąki ziemniaczanej

200 g mąki owsianej bezglutenowej np. Provena

2 jaja

7 g suchych drożdży

100 g masła

1/4 – 1/3 szklanki erytrolu

200 ml ciepłej wody

Do smażenia: olej kokosowy

Przygotowanie:

Masło roztapiamy w rondelku. Mąkę, drożdże, erytrol i jaja umieszczamy w misce, łączymy wszystko za pomocą łyżki. Następnie wlewamy ciepłą wodę i mieszamy. Na koniec dodajemy roztopione masło i jeszcze raz wyrabiamy. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy kule wielkości orzecha włoskiego i smażymy na rozgrzanym oleju aż się zrumienią.


Related Posts

Daktyle faszerowane musem dyniowym z cynamonem i wanilią

Daktyle faszerowane musem dyniowym z cynamonem i wanilią

Czy u Was w kuchni też ostatnio tak dyniowo? U mnie bardzo! Jak nie makaron z dynią, to ciasto, placki, a teraz nawet moja największa miłość czyli daktyle! Nie wiem ile kilogramów daktyli w życiu zjadłam, ale zapewniam Was, że dużo! 🙂 To jedyna słodycz, […]

Mocno czekoladowe ciacho z jagodami i daktylami

Mocno czekoladowe ciacho z jagodami i daktylami

Ponieważ po raz kolejny kupiłam średnio świeże jagody postanowiłam je wykorzystać w cieście. Jak zwykle bardzo szybkim w przygotowaniu. Od jakiegoś czasu stosuję w kuchni tylko surowe, nieprzetworzone kakao. Nie jest ono tak gorzkie jak to palone i bardzo, ale to bardzo mocno smakuje prawdziwą […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *