Pasta z pora i pietruszki


Po dłuuuugiej przerwie udało mi się znaleźć chwilę na przygotowanie posta. Po porodzie nareszcie wróciła mi ochota na ”moje smaki” i chęć stania przy garnkach jednak z noworodkiem czy już teraz niemowlęciem w domu nie jest to takie proste.  Już wiem, że gdy znajdę czas na śniadanie (córa śpi) to jednocześnie trzeba przygotowywać obiad, bo potem można już nie mieć na to czasu. Zwiększyłam jednak obroty o miliard procent by ogarnąć dziecię, nakarmić siebie i męża i zadbać o dom. I dziś wreszcie udało mi się poświęcić trochę czasu sobie.

Wracam więc z przepisem na bardzo prostą i szybką pastę do chleba, która z pewnością zachwyci Was smakiem. Pietruszka nadaje jej lekko słodki, orzechowy posmak, a schłodzona w lodówce dzięki olejowi z kokosa tężeje i swoją konsystencją przypomina smalec. Koniecznie spróbujcie!

pasta-z-pora-i-pietruszki

Składniki:

2-3 duże korzenie pietruszki

1 średni por (bez najbardziej zielonej części)

olej kokosowy do smażenia

pieprz

sól

Przygotowanie:

Pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuszczamy olej i smażymy potartą pietruszkę aż zmięknie. W międzyczasie kroimy por na plasterki, dodajemy do pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy aż zmięknie. Na koniec warzywa blendujemy na gładką pastę.


Related Posts

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]

Warzywny placek a’la pizza

Warzywny placek a’la pizza

Chciałam zrobić pizzę bez wyrzutów sumienia, że napchałam się zbożem. Postanowiłam drobno pokroić warzywa takie, które akurat miałam w lodówce dodać trochę mąki i białka jaj, których kilka codziennie marnuje się u nas w domu. Wyszło wspaniale. Placek był lekki, a szparagi i młoda cebulka […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *