Migdałowe ciasteczka bez mąki i cukru


Mój mąż po świętach wchodząc na wagę stwierdził, że mam pochować resztę słodyczy, która niestety nie z mojej woli znalazła się w domu, ale gdy to zrobiłam już po kilku godzinach szukał słodkiego. 🙂 W związku  z tym jako dobra żona postanowiłam upiec mu zdrowe, małe co nieco.  Migdały sprawdzają się świetnie w takich przypadkach, do tego białko jaj i dietetyczny erytrol zamiast cukru (daje uczucie lekkiego „chłodu” podczas jedzenia) sprawiają, iż mamy zdrową, słodką przekąskę. Ciasteczka te przypominają biszkopty, ale mają twardszą „skorupkę”. Będą świetną alternatywą dla sklepowych biszkoptów, bez obaw możemy je dać niemowlakowi.

migdałowe-ciasteczka-bez-mąki-i-cukru

Składniki na około 32 sztuki:

3 białka jaj

szczypta soli

1/3 szklanki erytrolu (jeśli chcecie użyć cukru to dodajcie go mniej, erytrol jest mniej słodki)

1/4 łyżeczki cynamonu

150 g niełuskanych migdałów

Przygotowanie:

Migdały mielimy w młynku na mąkę. Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Sztywną pianę dokładnie łączymy ze zmielonymi migdałami i cynamonem. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i nakładamy łyżeczką lub szprycą niewielkie kleksy. Ciasteczka pieczemy 15 minut w 160 stopniach na termoobiegu. Ściągamy z blachy, gdy wystygną i lekko stwardnieją.


Related Posts

Ciastka owsiane z rabarbarem i kaffirem

Ciastka owsiane z rabarbarem i kaffirem

Tak bardzo ostatnio nie ogarniam rzeczywistości i tak tragicznie wieczorami przegrywam z morzącym snem. Te ciastka upiekłam kilka tygodni temu kiedy kwitły konwalie, a właśnie przekwitają piwonie. Na szczęście jeszcze jest rabarbar i bez problemu możecie sobie takie pyszne ciastka przygotować. Kaffir dodaje im cudownego […]

Daktyle faszerowane musem dyniowym z cynamonem i wanilią

Daktyle faszerowane musem dyniowym z cynamonem i wanilią

Czy u Was w kuchni też ostatnio tak dyniowo? U mnie bardzo! Jak nie makaron z dynią, to ciasto, placki, a teraz nawet moja największa miłość czyli daktyle! Nie wiem ile kilogramów daktyli w życiu zjadłam, ale zapewniam Was, że dużo! 🙂 To jedyna słodycz, […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *