Placuszki owsiane


Bezglutenowe placuszki owsiane to idealny pomysł na słodkie śniadanie, a ja takie lubię najbardziej. Placuszki są delikatne, z lekką cynamonową nutą. Podałam je  z drylowanymi wiśniami, ale można także serwować z miodem czy jogurtem. Najlepsze są jeszcze ciepłe prosto z patelni, ale nawet jeśli zostaną Wam na drugi dzień też będą dobrze smakowały.

bezglutenowe-placuszki-owsiane

Składniki na 9 małych placuszków:

2 jaja

1/2 szklanki wody lub mleka roślinnego

7 czubatych łyżek bezglutenowej mąki owsianej (u mnie Provena)

1 łyżka erytrolu

2 łyżki mąki z nasion babki jajowatej (lub 1 łyżka mielonego siemienia lnianego)

1 łyżeczka surowego kakao

szczypta sody

szczypta cynamonu

olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

Jaja wbijamy do miski i ubijamy trzepaczką. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy by powstało gładkie ciasto nieco gęstsze niż na naleśniki. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i nalewając małe porcje ciasta smażymy placuszki na rumiano z dwóch stron. Podajemy jeszcze ciepłe np. z owocami.


Related Posts

Placki z pokrzywą i duszonymi warzywami

Placki z pokrzywą i duszonymi warzywami

Placki na śniadanie to klasyk. U mnie królują wytrawne z bukietem warzyw. Placki są też idealne do przemycania chwastów, których jest już pod dostatkiem. A więc worki w dłoń i lećcie na łąki po pokrzywy, a potem zróbcie sobie takie bombowe śniadanie. Mnóstwo witamin i […]

„Serowe” placki ziemniaczane

„Serowe” placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to koszmar mojego dzieciństwa. I to tak duży, że do tej pory jeszcze nie próbowałam ich odczarować. Te, które robiła moja mama były z szarej ziemniaczanej brei, glutowate i mega tłuste. W dodatku mama najczęściej podawała je z zupą pomidorową, której również nie […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *