Pikantny kalafior z pomidorami i szpinakiem


Koniec sierpnia i wrzesień to sezon na pomidory. Unikajmy jedzenia pomidorów zimą i wczesną wiosną, bo nie są one najlepszej jakości. Za to teraz korzystajmy z tego dobrodziejstwa natury, bogatego w tak zdrowy likopen i dodajmy je do kalafiora.  Kalafior z pomidorami i szpinakiem z dodatkiem aromatycznych przypraw to pyszne danie, które możemy zjeść np.  z ryżem na obiad lub solo jako lekką kolację.

kalafior-ze-szpinakiem-i-pomidorami

Składniki na 2-3 porcje:

1 mały kalafior

4 małe pomidory malinowe

2 garście szpinaku

1 łyżka oleju kokosowego

1/2 łyżeczki ostrej papryki

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

1 łyżeczka kurkumy

1/2 łyżeczki kuminu

sól himalajska bądź kłodawska

pieprz

Przygotowanie:

Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie aż będzie miękki. Pomidory sparzamy wrzątkiem, a następnie obieramy, kroimy na kawałki i smażymy na patelni. W małym rondelku rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy słodką i ostrą paprykę, kurkumę oraz kumin i smażymy około minuty, a następnie  dodajemy je do duszonych pomidorów. Jeśli woda z pomidorów nam wyparowała i zaczynają się przypalać można podlać je odrobiną wody. Uduszone pomidory doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szpinak i całość smażymy jeszcze 1-2 minuty.Na koniec dodajemy ugotowane różyczki kalafiora i dokładnie łączymy ze sobą wszystkie składniki.


Related Posts

Szakszuka ze szpinakiem

Szakszuka ze szpinakiem

Bardzo lubię szakszukę ze szpinakiem, wolę ją nawet od tej tradycyjnej. Głównie dlatego, że raczej nie łączę jajek z pieczywem, a do tej z sosem pomidorowym bardzo mi ono pasuje. Ta ze szpinakiem jest bardziej sucha i zawiera porządną dawkę zieleniny, a ja kocham zielsko. […]

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *