Kokosowe „kocie języczki”


Chyba kulinarnie już też przygotowuję się do macierzyństwa, bo postanowiłam upiec uwielbiane przez dzieci biszkopciki. Oczywiście w zdrowej, bezglutenowej wersji, którą bez obaw można podać dziecku. To także świetny dodatek do deserów, lodów itd.  lub po prostu jako słodka przekąska. Biszkopciki są kruche z zewnątrz i mięciutkie w środku, a w dodatku nie zawierają zbóż i są bogate w białko i jeśli do ich przyrządzenia użyjemy ksylitolu możemy je jeść bez obaw o naszą figurę i zdrowie 🙂

bezglutenowe-kocie-języczki

Składniki na około 15 sztuk:

3 jaja

3 łyżki ksylitolu

4 łyżki mąki kokosowej

2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Cukier lub ksylitol mielimy w młynku na puder. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze zmielonym cukrem na sztywną pianę. Pod koniec cały czas ubijając dodajemy żółtka i na końcu mąkę. Łączymy wszystkie składniki, a następnie gotowe ciasto przekładamy do szprycy cukierniczej i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy podłużne paski. Pieczemy około 10-15 minut aż biszkopciki się zarumienią.


Related Posts

Ciastka owsiane z rabarbarem i kaffirem

Ciastka owsiane z rabarbarem i kaffirem

Tak bardzo ostatnio nie ogarniam rzeczywistości i tak tragicznie wieczorami przegrywam z morzącym snem. Te ciastka upiekłam kilka tygodni temu kiedy kwitły konwalie, a właśnie przekwitają piwonie. Na szczęście jeszcze jest rabarbar i bez problemu możecie sobie takie pyszne ciastka przygotować. Kaffir dodaje im cudownego […]

Cytrynowy bezsernik

Cytrynowy bezsernik

Mama zapowiedziała się z wizytą wypadało więc przygotować coś słodkiego do kawy. Postawiłam na szybkie ciasto kokosowe bez użycia miksera. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Miało to być lekkie ciasto kokosowe, a wyszedł przepyszny bezsernik o cudownej cytrynowej nucie. Powiedziałam mamie, że upiekłam dla niej […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *