Kotlety jajeczno-brokułowe


Przed ostatnim wyjazdem nad morze zastanawiałam się co zdrowego, ale też sycącego zabrać ze sobą w kilkugodzinną podróż. Tym bardziej, że w ciąży trzeba mieć zawsze coś zdrowego i wartościowego pod ręką. Przypomniały mi się kotlety jajeczne, które mama często zabierała ze sobą, gdy jeździliśmy na wakacje i za którymi przepadałam. A ponieważ miałam jeszcze w lodówce brokuła, którego trzeba było zjeść przed wyjazdem połączyłam go z jajkami i w efekcie powstały przepyszne kotleciki.

Składniki na ok.7 sztuk:

1 mały brokuł

4 jaja ugotowane na twardo

1 surowe jajo

szczypta gałki muszkatołowej

sól himalajska lub kłodawska

pieprz

masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

Z brokuła odcinamy jedynie różyczki i gotujemy w osolonej wodzie aż będzie miękki. Ugotowane jajka kroimy w drobną kostkę. Brokuły odcedzamy i rozgniatamy widelcem, następnie dodajemy pokrojone jajka, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz, a na końcu surowe jajko. Dokładnie łączymy wszystkie składniki, a następnie formujemy niewielkie kotleciki i smażymy na nieprzywierającej patelni z każdej strony na złoty kolor.


Related Posts

Szakszuka ze szpinakiem

Szakszuka ze szpinakiem

Bardzo lubię szakszukę ze szpinakiem, wolę ją nawet od tej tradycyjnej. Głównie dlatego, że raczej nie łączę jajek z pieczywem, a do tej z sosem pomidorowym bardzo mi ono pasuje. Ta ze szpinakiem jest bardziej sucha i zawiera porządną dawkę zieleniny, a ja kocham zielsko. […]

Omlet z pokrzywą, masłem migdałowym i pomarańczą

Omlet z pokrzywą, masłem migdałowym i pomarańczą

Gotowanie z dziko rosnących roślin to dla mnie ogromna przyjemność, podobnie jak ich zbieranie. Tak, lubię zbierać pokrzywy, szczególnie teraz, wiosną. Pokrzywa to jeden z moich ulubionych chwastów. To skarbnica składników odżywczych i nieoceniony produkt w walce z anemią. Można ją dodać do koktajli, ciasta, […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *