Domowy kisiel jagodowy


W dzieciństwie mama przygotowywała dla mnie i rodzeństwa kisiel z czerwonych porzeczek- uwielbiałam go. Odkąd jestem w ciąży tęsknię za smakami z dzieciństwa i z przyjemnością do nich wracam. A ponieważ ostatnio kupiłam jagody, które w domu okazały się średnio świeże postanowiłam je uratować gotując z nich kisiel. Zajada się nim nawet mój mąż. Jest przepyszny zarówno na ciepło jak i z lodówki, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie 3 minuty!

kisiel-jagodowy

Składniki na 2 porcje:

200 g jagód

1 szklanka wody

2 łyżki ksylitolu/erytrolu

2 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Jagody myjemy, zalewamy szklanką wody, dodajemy cukier i zagotowujemy. W małym kubeczku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną w odrobinie zimnej wody i cały czas mieszając jagody wlewamy rozpuszczoną mąkę. Gotujemy jeszcze przez chwilę i nakładamy do salaterek.


Related Posts

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]

Wegetariański paprykarz

Wegetariański paprykarz

Kiedy gotuję dania ze swoich pierwszych przepisów z bloga widzę jak bardzo zmienił się mój smak. Jakich przypraw unikam, a kiedyś uwielbiałam i odwrotnie. Przepis na paprykarz był jednym z pierwszych i miał już prawie 5 lat, naszła mnie ostatnio na niego ochota i po […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *