Pasta z orzechów włoskich


Nie jestem zwolenniczką zapychania się kanapkami. Dzienny jadłospis powinien być zróżnicowany i zawierać jak najwięcej białka (ale nie z nabiału), warzyw oraz owoców. Węglowodany złożone powinny stanowić jedynie ułamek naszej diety. W ciągu dnia zatem możemy  sobie pozwolić na jedną- dwie małe kanapeczki. Ostatnio upiekłam chleb w większej foremce przez co wyszedł dużo niższy niż zwykle, zjadam go więc mniej:)  No, ale jeśli mamy już dobry chleb to co pożywnego i odżywczego do niego zjeść? Świetną propozycją będzie pasta z orzechów włoskich oraz żółtek jaj bogata w witaminy E,C, z grupy B, kwas foliowy, magnez, fosfor, żelazo. Orzechy włoskie zawierają też sporą ilość białka dlatego są równoważnikiem dla chleba. Poza tym kanapka z pastą orzechów włoskich zjedzona na śniadanie z pewnością pobudzi nasz umysł i doda nam energii.

pasta-orzechowa

Składniki:

1/2 szklanki orzechów włoskich

4 żółtka z jajek ugotowanych na twardo

1 szalotka

masło klarowane do smażenia

1 łyżka posiekanego koperku

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

2 łyżki majonezu

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

świeżo mielony pieprz ( u mnie czarny i zielony)

sól himalajska

Przygotowanie:

Orzechy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy by zmiękły. Szalotkę siekamy drobno i podsmażamy na maśle klarowanym. Orzechy odcedzamy i blendujemy na gładką masę. Do orzechów dodajemy żółtka, majonez , podsmażoną szalotkę i zieleninę. Wszystko łączymy ze sobą i doprawiamy do smaku.


Related Posts

Szakszuka ze szpinakiem

Szakszuka ze szpinakiem

Bardzo lubię szakszukę ze szpinakiem, wolę ją nawet od tej tradycyjnej. Głównie dlatego, że raczej nie łączę jajek z pieczywem, a do tej z sosem pomidorowym bardzo mi ono pasuje. Ta ze szpinakiem jest bardziej sucha i zawiera porządną dawkę zieleniny, a ja kocham zielsko. […]

Omlet z pokrzywą, masłem migdałowym i pomarańczą

Omlet z pokrzywą, masłem migdałowym i pomarańczą

Gotowanie z dziko rosnących roślin to dla mnie ogromna przyjemność, podobnie jak ich zbieranie. Tak, lubię zbierać pokrzywy, szczególnie teraz, wiosną. Pokrzywa to jeden z moich ulubionych chwastów. To skarbnica składników odżywczych i nieoceniony produkt w walce z anemią. Można ją dodać do koktajli, ciasta, […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *