Kruche ciasteczka


Połączenie kokosa i cytryny to ostatnio mój ulubiony deserowy smak! Postanowiłam zastosować je po raz kolejny, tym razem w kruchych ciasteczkach. Wyszły wspaniale. Z dodatkiem czekoladowej polewy i filiżanką gorącej herbaty każdemu umilą  ponure popołudnie.

bezglutenowe-kruche-ciasteczka

Składniki:

2 żółtka

1 kostka zimnego masła

1/2 szklanki ksylitolu

sok z 1/2 cytryny

skórka otarta z 1/2 cytryny

1 szklanka mąki kokosowej

1 szklanka mąki gryczanej

1 szklanka mąki teff

Polewa:

1/4 kostki masła

2 łyżki ksylitolu

3 łyżki kakao

3 łyżki wody

Przygotowanie:

Składniki na ciastka umieszczamy w misce. Masło kroimy drobno nożem i następnie całość zagniatamy. Masę dzielimy na 3-4 części i z każdej formujemy walec. Tak przygotowane ciasto zawijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wyjmujemy ciasto z lodówki i kroimy je na plastry o  ok. 0,5 centymetra grubości. Pieczemy ok. 14 minut. W rondelku umieszczamy ksylitol, masło wodę i kakao i podgrzewamy na bardzo małym ogniu cały czas mieszając. Gdy polewa zgęstnieje polewamy nią ciastka.


Related Posts

Ciastka owsiane z rabarbarem i kaffirem

Ciastka owsiane z rabarbarem i kaffirem

Tak bardzo ostatnio nie ogarniam rzeczywistości i tak tragicznie wieczorami przegrywam z morzącym snem. Te ciastka upiekłam kilka tygodni temu kiedy kwitły konwalie, a właśnie przekwitają piwonie. Na szczęście jeszcze jest rabarbar i bez problemu możecie sobie takie pyszne ciastka przygotować. Kaffir dodaje im cudownego […]

Cytrynowy bezsernik

Cytrynowy bezsernik

Mama zapowiedziała się z wizytą wypadało więc przygotować coś słodkiego do kawy. Postawiłam na szybkie ciasto kokosowe bez użycia miksera. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Miało to być lekkie ciasto kokosowe, a wyszedł przepyszny bezsernik o cudownej cytrynowej nucie. Powiedziałam mamie, że upiekłam dla niej […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *