Awokado zapiekane z przepiórczymi jajkami


W taki ponury lutowy poranek moja tęsknota za wiosną osiąga swój szczyt. Jak sobie z tym poradzić? Najlepiej przepysznym i kolorowym śniadaniem! Połączenie awokado i przepiórczych jajek to świetne rozwiązanie! Danie doda Wam mnóstwo energii i witamin, co o poranku ma duże znaczenie. Miłego dnia!

avokado

Składniki na 1 porcję:

1 awokado

2 jaja przepiórcze

masło klarowane

świeżo mielony pieprz

sól himalajska

Przygotowanie:

Awokado przecinamy wzdłuż na pół, wyciągamy pestkę i obieramy je ze skórki. Obie połówki dokładnie nacieramy masłem klarowanym, oprószamy pieprzem i solą i umieszczamy w małym naczyniu do zapiekania. Pieczemy pod przykryciem około 15 minut w 200 stopniach. Po tym czasie wbijamy do awokado jaja przepiórcze i pieczemy już bez przykrycia i z uchylonymi drzwiczkami od piekarnika do 5 minut, aż białko się zetnie.


Related Posts

Szakszuka ze szpinakiem

Szakszuka ze szpinakiem

Bardzo lubię szakszukę ze szpinakiem, wolę ją nawet od tej tradycyjnej. Głównie dlatego, że raczej nie łączę jajek z pieczywem, a do tej z sosem pomidorowym bardzo mi ono pasuje. Ta ze szpinakiem jest bardziej sucha i zawiera porządną dawkę zieleniny, a ja kocham zielsko. […]

Omlet z pokrzywą, masłem migdałowym i pomarańczą

Omlet z pokrzywą, masłem migdałowym i pomarańczą

Gotowanie z dziko rosnących roślin to dla mnie ogromna przyjemność, podobnie jak ich zbieranie. Tak, lubię zbierać pokrzywy, szczególnie teraz, wiosną. Pokrzywa to jeden z moich ulubionych chwastów. To skarbnica składników odżywczych i nieoceniony produkt w walce z anemią. Można ją dodać do koktajli, ciasta, […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *