Cukiniowo-marchewkowe julienne z czosnkiem, estragonem, ciecierzycą i migdałami


Wielu z nas uwielbia makaron, ale makaron to niestety same węglowodany. Dlatego ja najczęściej makaron przygotowuję z warzyw. Świetnie nadaje się do tego marchewka, pietruszka czy cukinia. Do tego aromatyczny sos i możemy jeść do woli bez wyrzutów sumienia. Tym razem makaron przygotowałam z cukinii i marchewki, dodałam do tego smażony czosnek, ciecierzycę i estragon. A zamiast parmezanu posiekane migdały. Pycha!

Cukiniowo-marchewkowe julienne z czosnkiem

Składniki na 1 porcję:

1 mała cukinia

1 marchewka

3 duże ząbki czosnku

1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy

kilka blanszowanych migdałów

1 łyżka koncentratu pomidorowego

świeżo mielony pieprz

sól kłodawska

masło klarowane/ olej kokosowy do smażenia

posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:

 Marchew obieramy i za pomocą maszynki do julienne przygotowujemy warzywny makaron. Możemy też użyć zwykłego obieracza i szerokie pasma poprzecinać wzdłuż na cienkie spaghetti. Tak samo postępujemy z cukinią. Na małej patelni rozgrzewamy masło klarowane lub olej kokosowy. Czosnek obieramy, rozgniatamy i przesmażamy. Następnie do czosnku dodajemy koncentrat, świeży pieprz i sól, estragon i ugotowaną ciecierzycę. Smażymy kilka minut. Makaron przesmażamy  przez około 30 s na oddzielnej patelni. Na talerz wykładamy warzywny makaron, następnie smażony sos. Danie posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki lub ulubionymi ziołami oraz posiekanymi migdałami.


Related Posts

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]

Sałatka z prażoną ciecierzycą i grzankami

Sałatka z prażoną ciecierzycą i grzankami

Uwielbiam lekkie i świeże sałatki i cieszę się bardzo, że w końcu zbliża się na nie sezon. Ale tak jakoś mało tu moich ulubionych sałatkowych smaków, więc nadrabiam. Ta pyszna sałatka jest niezwykle prosta i bardzo sycąca. Wystarczy przy okazji robienia hummusu zostawić sobie garść […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *