Czipsy ziemniaczane z paprykową salsą


Jutro Sylwester więc Ci, którzy nie wybierają się na imprezę z cateringiem zachodzą pewnie w głowę co przygotować na ten wyjątkowy wieczór. Najistotniejsze w Sylwestra są przekąski, które każdy może sobie wziąć z półmiska bez konieczności używania sztućców i talerzyka i które będą dosłownie na jeden kęs. Idealne sprawdzą się czipsy ziemniaczane z sałatką z pieczonych papryk. Smaczna i prosta w wykonaniu przekąska na pewno zachwyci wielu gości!

czipsy

Składniki:

2 i 1/2 dużego ziemniaka

2 czerwone papryki

1 żółta papryka

1/2 łyżeczki utartego w moździerzu oregano

2 łyżki oleju

1 łyżeczka drobno posiekanej czerwonej cebuli

1/3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej

1/3 łyżeczki granulowanego czosnku

szczypta chili

szczypta dowolnego słodzika

świeżo mielony kolorowy pieprz

sól

Przygotowanie:

Papryki myjemy wycinamy gniazda nasienne i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym z przykrywką. Pieczemy w 200-250 stopniach około 30-35 minut. Gdy papryki wystygną obieramy je ze skórki, kroimy  w kostkę i odsączamy z nadmiaru soku. Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ziemniaki skrapiamy olejem i posypujemy utartym oregano. Pieczemy w 200 stopniach około 15 minut. Czipsy muszą się lekko przybrązowić i nabrać chrupkości.  W międzyczasie do odsączonej papryki dodajemy cebulkę, natkę pietruszki, chili, słodką paprykę, czosnek, słodzik, koncentrat, sól oraz pieprz. Mieszamy. Sałatkę podajemy na czipsach i dekorujemy listkiem natki pietruszki.


Related Posts

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]

Wegetariański paprykarz

Wegetariański paprykarz

Kiedy gotuję dania ze swoich pierwszych przepisów z bloga widzę jak bardzo zmienił się mój smak. Jakich przypraw unikam, a kiedyś uwielbiałam i odwrotnie. Przepis na paprykarz był jednym z pierwszych i miał już prawie 5 lat, naszła mnie ostatnio na niego ochota i po […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *