Słodki krem kasztanowy


Sezon jesienno – zimowy to jedyny czas, kiedy w sklepach pojawiają się kasztany. A jak można je wykorzystać? Mój pomysł to pyszny krem czekoladowy słodzony daktylami. Do kruchych ciasteczek, do naleśników, ciasta lub do wyjadania łyżeczką wprost ze słoika! Niestety jakość kasztanów w sklepach jest średnia. Z 600 g kasztanów, które kupiłam połowa była wysuszona bądź robaczywa. Dlatego trzeba ich niestety zawsze kupić trochę więcej niż nam się wydaje. Kasztany są jednak tak pyszne, że raz do roku można sobie pozwolić na taką przyjemność i uczyć się cierpliwości na obieraniu ich z łupinek. Smacznego!

krem-kasztanowy

Składniki na duży słoik:

1 i 3/4 szklanki upieczonych, obranych kasztanów

3 łyżki kakao

12-15 świeżych daktyli (lub suszonych namoczonych)

1/2- 3/4 szklanki wody

Przygotowanie:

Kasztany, daktyle i kakao umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę dodając wodę. Dodajemy tyle wody by masa była puszysta i kremowa.


Related Posts

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]

Wegetariański paprykarz

Wegetariański paprykarz

Kiedy gotuję dania ze swoich pierwszych przepisów z bloga widzę jak bardzo zmienił się mój smak. Jakich przypraw unikam, a kiedyś uwielbiałam i odwrotnie. Przepis na paprykarz był jednym z pierwszych i miał już prawie 5 lat, naszła mnie ostatnio na niego ochota i po […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *