Bigos


W narodowe święto chciałabym zaproponować Wam narodowe danie czyli wegetariański, a nawet wegański bigos. Jesień w pełni, a mało co rozgrzewa tak dobrze jak talerz domowego, gorącego bigosu. Zupełnie odmienne smaki łączą się tu w jedną, spójną całość. Miód i powidła nadają  słodkości, a koncentrat i kiszona kapusta gwarantują odpowiedni poziom kwaskowatości. Jeśli wolicie bigos z wkładką możecie dodać do niego wędzony tempeh lub tofu czy wegetariańskie kiełbaski. Jeśli nie zjecie całego możecie go zamrozić w końcu święta coraz bliżej! 🙂

bigos

Składniki:

1 mała kapusta

1 i 1/2 szklanki kiszonej kapusty

1/2 szklanki soku z kiszonej kapusty

3 małe cebule

2 łyżki suszonych grzybów

6 suszonych śliwek

2-3 łyżki powideł śliwkowych

1-2 łyżki miodu/melasy

2 łyżki koncentratu pomidorowego

olej do smażenia

ok. 500 ml wody lub bulionu warzywnego

3 liście laurowe

6 kulek ziela angielskiego (najlepiej zmielonego)

6 kulek jałowca (najlepiej zmielone)

1 łyżeczka kminku

1 i 1/2 łyżki majeranku

1/2 – 1 łyżeczki/a  słodkiej wędzonej papryki (wedle uznania)

pieprz

sól

Przygotowanie:

Grzyby suszone namaczamy na kilka godzin, a następnie gotujemy w wodzie, w której się moczyły. Suszone śliwki również zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Kapustę drobno szatkujemy. Cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Gdy cebula zmięknie dodajemy do niej kapustę kiszoną wraz z sokiem oraz świeżą, poszatkowaną kapustę. Całość zalewamy około 500 ml wody lub bulionu warzywnego. Dodajemy liście laurowe, ziela angielskie, majeranek, kminek  i sól, a następnie gotujemy na małym ogniu pod przykryciem tak długo, aż kapusta będzie miękka. Gdy kapusta będzie miękka dodajemy ugotowane i drobno posiekane grzybki wraz z wodą po ich gotowaniu, posiekane suszone śliwki, koncentrat pomidorowy, powidła, miód i pozostałe przyprawy. Gotujemy na małym ogniu jeszcze około godziny mieszając od czasu do czasu by się nie przypalił. Chociaż lekkie przypalenie mu nie zaszkodzi 🙂


Related Posts

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]

Makaron z młodą kapustą i papryką

Makaron z młodą kapustą i papryką

Uwielbiam młodą kapustę. Mogłabym ją jeść do wszystkich posiłków. Zatęskniłam ostatnio za smakiem makaronu z kapustą, który pamiętam z dzieciństwa. Mój przepis nie zawiera jednak kiełbasy. Dodałam za to podsmażoną paprykę. Wyszło przepysznie. Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 1/2 czerwonej papryki 1 cebula olej do […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *