Fasolowe „pieguski”


W moim domu słodkości znikają błyskawicznie, szczególnie wieczorami, gdy ja już śpię. 🙂 Dlatego cieszę się, że we wszystkich słoiczkach, miseczkach i puszkach znajdują się zdrowe słodkości. Ostatnio serce mojego narzeczonego podbiły ciastka z fasoli przypominające słynne pieguski. Bez dodatku mąki, a więc bez glutenu i w dodatku bogate w białko! Zdrowe, słodkie i sycące.

Fasolowe pieguski

Składniki na 11 sporych ciastek:

2 szklanki ugotowanej białej fasoli

2 czubate łyżki masła orzechowego bez soli i cukru

2 i 1/2 łyżki ksylitolu lub brązowego cukru

2 łyżki siemienia lnianego

1 łyżeczka kakao

1/2 szklanki mleka sojowego

1/2 łyżeczki sody

Na wierzch: 8 świeżych daktyli, 1 łyżeczka kakao

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w misce i zblendować na gładką masę. Daktyle pokroić drobno. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na formę wyłożoną papierem nakładać po czubatej łyżce ciasta, wygładzić wierzch. Na wierzchu ciastek umieścić kawałki daktyli i za pomocą sitka posypać kakaem. Piec około 30-35 minut aż ciastka lekko stwardnieją.


Related Posts

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]

Wegetariański paprykarz

Wegetariański paprykarz

Kiedy gotuję dania ze swoich pierwszych przepisów z bloga widzę jak bardzo zmienił się mój smak. Jakich przypraw unikam, a kiedyś uwielbiałam i odwrotnie. Przepis na paprykarz był jednym z pierwszych i miał już prawie 5 lat, naszła mnie ostatnio na niego ochota i po […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *