Domowe mleko kokosowe


Mleko kokosowe- wegańskie, zdrowe i pyszne! Ale niestety nie najtańsze. Nie wiem czy wszyscy wiecie, że produkcja domowego mleka kokosowego jest bardzo szybka, prosta i ekonomiczna! Ja najczęściej takiego mleka kokosowego używam do koktajli, dlatego robię je z większej ilości wody. Jeśli dodacie mniej wody otrzymacie gęstsze mleko kokosowe, bardzo podobne do tego ze sklepów. Mleko to możemy dodawać do wypieków, płatków śniadaniowych, sosów i deserów.

Domowe mleko kokosowe

Składniki na 1 litr mleka:

100 g wiórków kokosowych (najlepiej niesiarkowanych)

1 l wody

Przygotowanie:

Wiórki kokosowe umieszczamy w kielichu blendera, zalewamy wodą i blendujemy około minuty. Następnie na drobne sitko nakładamy gazę i przecedzamy nasze domowe mleko kokosowe zbierając klarowną ciecz do miski. Pozostałe na gazie wiórki dokładnie odciskamy. Mleko gotowe! A poprodukcyjną kokosową pulpę możemy wykorzystać do ciastek, ciast i innych deserów. Jeśli potrzebujecie gęstego mleka kokosowego np. do sosu zmniejszcie ilość wody w przepisie nawet o połowę.


Related Posts

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]

Wegetariański paprykarz

Wegetariański paprykarz

Kiedy gotuję dania ze swoich pierwszych przepisów z bloga widzę jak bardzo zmienił się mój smak. Jakich przypraw unikam, a kiedyś uwielbiałam i odwrotnie. Przepis na paprykarz był jednym z pierwszych i miał już prawie 5 lat, naszła mnie ostatnio na niego ochota i po […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *