Bezglutenowe i totalnie kokosowe pancakes


Kiedy mam możliwość zjedzenia późnego, leniwego śniadania prawie zawsze decyduję się na pancakes! Z owocami, lodami, dżemem lub jogurtem. Uwielbiam takie poranki. Ostatnio szukam alternatywy dla zbożowych i mącznych pancakes. Jakiś czas temu na blogu pojawiły się pancakes z niepalonej kaszy gryczanej, a dziś banalnie prosty przepis na pancakes z wiórków kokosowych. Totalnie kokosowe, lekkie jak puch pancakes na pewno zdobędą też Wasze serca. Moje już zdobyły. 🙂

Składniki na około 7 placuszków:

1 szklanka wiórków kokosowych

2 jajka

kilka łyżek wody

opcjonalnie dowolne słodzidło

olej kokosowy/masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

Wiórki blendujemy tak, by się trochę rozdrobniły, następnie dodajemy jajka i ewentualnie słodzidło i jeszcze raz delikatnie blendujemy by jajka się ubiły. Następnie pomału dodajemy wodę. Masa musi być na tyle rzadka by łatwo można ją było rozsmarowywać łyżką na patelni. Placuszki smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Podajemy z owocami, dżemem lub lodami.


Related Posts

Placki z pokrzywą i duszonymi warzywami

Placki z pokrzywą i duszonymi warzywami

Placki na śniadanie to klasyk. U mnie królują wytrawne z bukietem warzyw. Placki są też idealne do przemycania chwastów, których jest już pod dostatkiem. A więc worki w dłoń i lećcie na łąki po pokrzywy, a potem zróbcie sobie takie bombowe śniadanie. Mnóstwo witamin i […]

„Serowe” placki ziemniaczane

„Serowe” placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to koszmar mojego dzieciństwa. I to tak duży, że do tej pory jeszcze nie próbowałam ich odczarować. Te, które robiła moja mama były z szarej ziemniaczanej brei, glutowate i mega tłuste. W dodatku mama najczęściej podawała je z zupą pomidorową, której również nie […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *