Wegańskie burgery z bobu i quinoa


Wegańskie burgery z bobu i quinoa to najlepsze burgery jakie do tej pory udało mi się zrobić. I choć podczas ich produkcji umarł mój ukochany blender było warto! Świetnym rozwiązaniem było zblendowanie skórek bobu, które idealnie zagęściły masę na burgery. Do tego cebulka, natka pietruszki i super zdrowa quinoa. Bomba witaminowa i smakowa. Gooorąco polecam 🙂

Wegańskie burgery z bobu i quinoa

Składniki na 10 burgerów:

1/2 kg bobu

4 szalotki

1/2 szklanki czarnej guinoa

1/2 pęczka natki pietruszki

1 duży ząbek czosnku

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/3 łyżeczki ostrej papryki

świeżo mielony pieprz

sól

olej do smażenia

Przygotowanie:

Bób gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, a następnie obieramy ze skórek. Quinoę gotujemy w szklance wody z odrobiną soli. Skórki od bobu blendujemy. Bób ugniatamy widelcem. Szalotki grubo siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy przyprawy, formujemy nieduże kuleczki, które następnie rozgniatamy i smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron aż się zarumienią. Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub w bułce z warzywami i ulubionym sosem.


Related Posts

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]

Makaron z cukinii z czosnkiem i bobem

Makaron z cukinii z czosnkiem i bobem

Warzywny makaron to mój niezawodny sposób na szybki i lekki obiad. Zazwyczaj przygotowuję go z buraka, marchewki lub właśnie z cukinii. Kilka lat temu mąż sprezentował mi maszynkę do robienia warzywnego makaronu i to naprawdę świetna rzecz. Makaron zawsze przygotowuję z moją córką, bo dla […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *