Carpaccio z pieczonych buraków z nektarynką


Upały nie sprzyjają siedzeniu w kuchni i gotowaniu. Szczególnie nie sprzyjają przygotowywaniu ciepłych dań. Dlatego dziś na obiad zrobiłam lekkie i orzeźwiające carpaccio z pieczonych buraków, nektarynki i czerwonej cebuli. Wszystko skropione olejem i sokiem z cytryny i podane z listkami mięty i oregano. Najlepiej smakuje schłodzone. 🙂

Carpaccio z pieczonych buraków z nektarynką

Składniki na 1 porcję:

1 i 1/2 średniego buraka

3-4 plasterki czerwonej cebuli

1 nektarynka

sok z cytryny

oliwa/olej

świeżo mielony pieprz

sól

kilka listków mięty i oregano

Przygotowanie:

Buraczki obieramy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni 30-40 minut. Wystudzone buraczki i nektarynkę kroimy w cienkie plastry. Układamy je na talerzu, przykrywamy cebulowymi krążkami, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą lub olejem i oprószamy świeżo mielonym pieprzem i solą.


Related Posts

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]

Wielkanocna babka z burakiem

Wielkanocna babka z burakiem

Nigdy nie pojawiła się tu żadna babka wielkanocna, pewnie dlatego, że ja za tym wypiekiem nie przepadam. Nie lubię suchych, zapychających ciast. Dlatego mam dla Was przepis na babkę cudownie wilgotną i tak pyszną, że naprawdę trudno się było od niej oderwać. No i jakby […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *