Krem daktylowo – limonkowy


Dzisiaj coś dla tych, którzy lubią słodkie kanapki. Połączenie słodyczy daktyli z kwaśną limonką, gorzkim kakao i kremową kaszą jaglaną tworzy doskonały, bajecznie słodki krem. Idealny do pieczywa i do wyjadania  łyżeczką lub palcami prosto z pojemnika 🙂

Kanapkowy krem daktylowo – limonkowy

Składniki:

50 g kaszy jaglanej

10 suszonych daktyli

2 łyżki soku z limonki

1 łyżeczka kakao

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną przepłukujemy wodą, a następnie gotujemy. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Ugotowaną kaszę blendujemy  z odsączonymi daktylami i sokiem z limonki. Na koniec dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.


Related Posts

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]

Wegetariański paprykarz

Wegetariański paprykarz

Kiedy gotuję dania ze swoich pierwszych przepisów z bloga widzę jak bardzo zmienił się mój smak. Jakich przypraw unikam, a kiedyś uwielbiałam i odwrotnie. Przepis na paprykarz był jednym z pierwszych i miał już prawie 5 lat, naszła mnie ostatnio na niego ochota i po […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *