Sałatka z pieczonym burakiem i pomarańczą


Buraczki uwielbiam od zawsze i to w każdej postaci. Mają mnóstwo zastosowań, dzisiaj przedstawiam jedno z bardziej egzotycznych 🙂 Pieczony burak z pomarańczą podany na szpinaku z orzeszkami pinii i płatkami kokosowymi, wszystko polane sosem balsamico. Mnóstwo żelaza, witamin i energii!

Sałatka z pieczonym burakiem i pomarańczą

Składniki na 1 porcję:

1/2 dużego pieczonego buraka lub 1 mały

1/2 pomarańczy

1 garść liści szpinaku

2 łyżki orzeszków piniowych

2 łyżki płatków kokosowych

Sos:

1/3 szklanki octu balsamicznego

1 łyżka miodu

Przygotowanie:

1. Buraka obieramy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy ok. 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem lub widelcem czy burak jest miękki. Orzeszki piniowe prażymy na patelni kilka minut.

2. Liście szpinaku myjemy i układamy na talerzu. Upieczonego buraka i pomarańczę kroimy w plastry i układamy na szpinaku. Całość posypujemy uprażonymi orzeszkami oraz płatkami kokosowymi.

3. Ocet balsamiczny z miodem podgrzewamy do momentu, gdy zacznie gęstnieć. Przestudzonym sosem polewamy sałatkę.


Related Posts

Szakszuka ze szpinakiem

Szakszuka ze szpinakiem

Bardzo lubię szakszukę ze szpinakiem, wolę ją nawet od tej tradycyjnej. Głównie dlatego, że raczej nie łączę jajek z pieczywem, a do tej z sosem pomidorowym bardzo mi ono pasuje. Ta ze szpinakiem jest bardziej sucha i zawiera porządną dawkę zieleniny, a ja kocham zielsko. […]

Wielkanocna babka z burakiem

Wielkanocna babka z burakiem

Nigdy nie pojawiła się tu żadna babka wielkanocna, pewnie dlatego, że ja za tym wypiekiem nie przepadam. Nie lubię suchych, zapychających ciast. Dlatego mam dla Was przepis na babkę cudownie wilgotną i tak pyszną, że naprawdę trudno się było od niej oderwać. No i jakby […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *