Zupa dyniowa z mlekiem to smak mojego dzieciństwa. Pierwszy raz ugotowała mi ją babcia, potem gotowała ją mama, a od lat przygotowuję tę zupę sama. Dzisiaj w nieco innej wersji, bo zamiast lanych klusek pokrojna w kostkę polenta. Palce lizać.
Składniki na 2-3 porcje:
średni kawałek dyni
woda
1/2 litra dowolnego mleka
1/2 szklanki kaszy kukurydzianej
2 łyżki ksylitolu bądź innego słodzika
szczypta soli
Przygotowanie:
1. Kaszę kukurydzianą gotujemy w wodzie (proporcja 1:2). Gdy kasza wchłonie wodę i będzie sucha przekładamy ją do głębokiego talerza, rozsmarowujemy na dnie i zostawiamy do ostygnięcia.
2. Dynię kroimy w dużą kostkę i gotujemy w wodzie ze szczyptą soli. Gdy dynia zmięknie odcedzamy ją, rozdrabniamy widelcem lub blenderem i dodajemy mleko oraz cukier. Podgrzewamy.
3. Polentę kroimy w dużą kostkę. Do miseczek nakładamy kilka kostek polenty i zalewamy zupą.