Tłusty czwartek inaczej- wegańskie racuchy dyniowe


Od kilku lat nie jadam pączków w tłusty czwartek i jest mi z tym bardzo dobrze. Właściwie jedyne pączki jakie w tym czasie jadłam to były pieczone pączki, którymi częstowała mnie Domi.

Tradycyjne, smażone pączki w ogóle nie wchodzą w grę. 🙂 A ponieważ podjęta próba pieczonych, zdrowszych niż te z białej mąki zakończyła się fiaskiem moja propozycja na dziś to wegańskie racuszki z dynią podane z domowym, wiśniowym dżemem!

racuchy dyniowe

Składniki na 14 małych racuszków:

1 szklanka mąki gryczanej lub innej

1 szklanka ciepłej wody

15 g drożdży

1/3 szklanki dyniowego puree (można zastąpić rozgniecionym bananem lub startym jabłkiem)

2 łyżki erytrolu/ksylitolu

1 łyżka oleju

Do dekoracji: puder z erytrolu/ksylitolu, dżem

Przygotowanie:

Drożdże zalewamy połową ciepłej wody, dodajemy mąkę, dyniowe puree, słodzik, olej i mieszamy. Następnie dodajemy resztę wody zwracając uwagę na konsystencje ciasta. Powinno być dosyć rzadkie. Jeśli mamy „bardziej mokre” puree dodajemy mniejszą ilość wody. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut, po tym czasie racuszki smażymy z dwóch stron na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem. Podajemy posypane  pudrem lub z ulubionym dżemem czy konfiturą.



Related Posts

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]

Placki z pokrzywą i duszonymi warzywami

Placki z pokrzywą i duszonymi warzywami

Placki na śniadanie to klasyk. U mnie królują wytrawne z bukietem warzyw. Placki są też idealne do przemycania chwastów, których jest już pod dostatkiem. A więc worki w dłoń i lećcie na łąki po pokrzywy, a potem zróbcie sobie takie bombowe śniadanie. Mnóstwo witamin i […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *