Dyniowa potrawka


Nareszcie kilka dni wolnych od pracy. Udało mi się zaplanować krótką wizytę w rodzinnym domu. A tam czekała na mnie taka oto niespodzianka!

dynia

Sezon dyniowy zdecydowanie dobiega już końca. Gdzieniegdzie można jeszcze dostać ostatnie pomarańczowe cuda, ale trzeba się za nimi trochę nachodzić. Ja na szczęście nie musiałam 🙂

Dynia to warzywo idealne, z którego można zrobić dosłownie wszystko, tak jak z fasoli. Weganie wiedzą o czym mówię 🙂 Ja na pewno swojej dyni nie pozwolę się zmarnować o czym się jeszcze przekonacie. Pierwsze dyniowe danie to wegańska potrawka, którą możemy podać z ulubionym makaronem, kaszą czy ryżem.

dyniowa potrawka

Składniki na porcje dla 2-3 osób

1/4 małej dyni

10  małych pieczarek

kawałek pora

1 puszka pomidorów

2 łyżki ketchupu

4 łyżki oliwy

2 łyżeczki słodkiej papryki

szczypta chili

szczypta kurkumy

1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

1/2 pęczka natki pietruszki

sól, pieprz

Przygotowanie:

 1. Pieczarki kroimy na ćwiartki, por na półplastry, podsmażamy na oliwie doprawiając solą i pieprzem. Dodajemy pomidory z puszki, ketchup, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, szczyptę kurkumy i zioła prowansalskie. Dusimy do momentu odparowania wody z pomidorów.

2. Dynię obieramy ze skórki i kroimy w dość dużą kostkę. Rozgrzewamy drugą patelnię i smażymy dynię na 2 łyżkach oliwy doprawiając ją 1 łyżeczką słodkiej papryki i sporą ilością soli. Dynię smażymy 2-3 minuty, po czym nakrywamy ja przykrywką i smażymy tak kolejne 2 minuty. Dynia musi być lekko twarda, nie może się rozpadać.

3. Dodajemy dynię do do duszonych warzyw, mieszamy. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.



Related Posts

Zielona zupa z jarmużem

Zielona zupa z jarmużem

Jesień rozgościła się już na dobre. Mokro, szaro, coraz chłodniej. Przemarznięci chętniej sięgamy po rozgrzewające zupy. Jesienią gotuję ich najwięcej. Uwielbiam ostro-kwaśne zupy z mnóstwem warzyw. Gęste, ale nie tak jak zupy krem. Ta właśnie taka jest gęsta od mnogości zielonych warzyw, z delikatną nutą […]

Wegetariański paprykarz

Wegetariański paprykarz

Kiedy gotuję dania ze swoich pierwszych przepisów z bloga widzę jak bardzo zmienił się mój smak. Jakich przypraw unikam, a kiedyś uwielbiałam i odwrotnie. Przepis na paprykarz był jednym z pierwszych i miał już prawie 5 lat, naszła mnie ostatnio na niego ochota i po […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *