Budyń jaglany przygotowuję przynajmniej raz w miesiącu. Jest kremowy, sycący i pyszny. Tym razem postawiłam na cytryny. W budyniu wylądowała ich skórka oraz sok, które perfekcyjne uzupełniły się z mlekiem kokosowym. Wierzch zwieńczyłam odchudzonym o masło lemon curdem.
Łapcie przepis!
Składniki:
200 g kaszy jaglanej
400-450 ml mleka kokosowego
Erytrol do smaku
Skórka otarta z 1 cytryny
Sok z 1/2 cytryny
Curd:
Sok i skórka z 2 cytryn
50 ml wody
3 łyżki erytrolu
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka skrobi ziemniaczanej + 2 łyżki wody
4 żółtka
Przygotowanie:
Kaszę płuczemy na sicie,wrzucamy do garnka, zalewamy wodą 2cm nad poziom kaszy i gotujemy aż się lekko rozgotuje. Następnie stopniowo dodajemy mleko kokosowe i blendujemy na wysokich obrotach aż będzie idealnie gładki. Dodajemy sok i skórkę z cytryny I erytrol. Jeszcze raz blendujemy. Gotowy budyń przekładamy do słoiczków.
Curd:
Sok z cytryny wraz ze skórką umieszczamy w garnku, dodajemy wodę, cukier, erytrol i zagotowujemy. Skrobię dokładnie łączymy z wodą i wlewamy ją do zagotowanego syropu cały czas mieszając. Wyłączamy ogień i cały czas mieszając dodajemy żółtka. Gotowym curdem polewamy budyń. Podajemy schłodzony. Smacznego!