Ostatnie posty

Kotlety z buraków i kaszy jaglanej

Kotlety z buraków i kaszy jaglanej

Burak to ewidentnie nasz zimowy sprzymierzeniec. Zdrowy, pyszny i bardzo ładny. Dodaje potrawom niesamowitego koloru. Warto wprowadzić go do codziennej diety. Jak to zrobić? Na przykład w prostych i pysznych kotlecikach z buraka i kaszy jaglanej. Buraki w ogóle warto mieć  o tej porze ugotowane […]

Brukselka z rzeżuchą i awokado

Brukselka z rzeżuchą i awokado

Rzeżucha to roślina, którą po prostu uwielbiam! Chyba najbardziej za zapach, bardzo go lubię. Rzeżucha dodaje daniom pikanterii, ale też jakiejś takiej lekkości. Zawsze kojarzy mi się z wiosną, dlatego sieję ją teraz na okrągło, żeby tę wiosnę przyciągnąć. Ugotowana na parze brukselka ze świeżą […]

Wegański sernik kokosowo-limonkowy z pomadą

Wegański sernik kokosowo-limonkowy z pomadą

Jeszcze tydzień przed drugimi urodzinami mojej córki byłam przekonana, że nie dam rady zrobić jej tortu ze względu na dużą liczbę wykluczonych z diety składników. Zrobienie tortu bez jajek, nabiału, glutenu i o niskiej zawartości fruktozy to naprawdę sztuka. Wegański biszkopt, ale taki konsystencją przypominający […]

Niebieskie pierogi z brukwią i boczniakami

Niebieskie pierogi z brukwią i boczniakami

Nowa praca i przeprowadzka bloga pochłonęły mnie bez reszty. Nie spodziewałam się takiej kumulacji wszystkiego. I nie spodziewałam się też, że prace nad blogiem zajmą tak wiele czasu. Nie zdążyłam przygotować świątecznych przepisów, choć głowa pełna pomysłów. No cóż kiedyś na pewno się przydadzą. Mam […]

Pasta z topinamburu

Pasta z topinamburu

Topinambur (inaczej słonecznik bulwiasty to roślina), która raczej trudno zjednuje sobie zwolenników. Wszystko przez bardzo mocny, słonecznikowy posmak. Smak tej bulwy jest tak wyrazisty, że dodanie do dania małej sztuki może czasem zdominować potrawę. Jednak naprawdę warto się do niego przekonać choćby ze względu na […]

Ziemniaki faszerowane porem i brukselką

Ziemniaki faszerowane porem i brukselką

Odkąd moja córka zaczęła jeść bardzo dbam o to, by warzywa psiankowate tj. ziemniaki, bakłażan, papryka i pomidory ze względu na właściwości prozapalne pojawiały się w naszym menu co 4 dni . Z pomidorów tak naprawdę musieliśmy w ogóle zrezygnować i choć nigdy nie byłam […]

Niebieskie placki dyniowe z budyniem kokosowym

Niebieskie placki dyniowe z budyniem kokosowym

Placuszki dyniowe to jesienna klasyka-wiadomo, ale czy jedliście kiedyś niebieskie placki dyniowe? Moje placki kolor zawdzięczają nixtamalizowanej, pełnej antyoksydantów mące z niebieskiej kukurydzy. Mąka nadaje im wyjątkowy, bardzo wyrazisty smak, a kokosowy budyń delikatnie go łagodzi dodając plackom słodyczy. Lubicie budyń? Ja uwielbiam, mogłabym jeść […]

Kotlety z pasternaku i szpinaku

Kotlety z pasternaku i szpinaku

Ach ten pasternak! Wzdycham do niego nieustannie tej jesieni! I nadziwić się nie mogę dlaczego tak trudno go u nas dostać. Pasternak jest wysokoskrobiowym warzywem, który kiedyś pełnił dzisiejszą rolę ziemniaków. Dokładnie tak jak z ziemniaków można wyczarować z niego przeróżne kluski, kopytka itd. Jest […]

Zupa krem z brukwi

Zupa krem z brukwi

Jesień to ewidentnie czas zup. Na moim blogu pojawiają się one głównie właśnie o tej porze roku, gdyż do tej pory nie jadałam ich zbyt często. A jeśli chodzi o zupę krem to chyba nie znajdziecie u mnie żadnej. Do tej pory oczywiście. Zawsze uważałam, […]

Ciasteczka dyniowe

Ciasteczka dyniowe

Ostatnio ciągle mam ochotę piec ciasta, najlepiej bardzo słodkie i pachnące goździkami lub cynamonem. To już na pewno jesień! Oczami wyobraźni już widzę te dodatkowe kilogramy w biodrach. No, ale do następnego sezonu plażowego daleko ;). Póki co mam dla Was ciacha, które nikogo nie […]