Dziś mam dla Was przepis na pyszne wege kotlety z kolorowej komosy i batatów w wersji fit, po pieczone w piekarniku, nie smażone. Ja najczęściej takie kotleciki podaję z jogurtowym dipem np. z dodatkiem czosnku i górą warzyw.
Łapcie przepis!
Składniki:
2 małe bataty (u mnie 365 g po obraniu)
1 mała cebula
1 szklanka kolorowej komosy ryżowej (200 ml)
1 czerwona papryka
2 łyżki płatków drożdżowych
1 pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
2 jajka M
4 łyżki mąki ryżowej
Oliwa
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Komosę ryżową myjemy na sicie, a następnie gotujemy w osolonej wodzie. Obrane bataty kroimy w grubą kostkę, cebulę drobno siekamy.
W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy bataty, cebulę, sól, pieprz i smażymy, następnie dusimy pod przykryciem aż bataty zmiękną.W razie konieczności można je delikatnie podlać wodą gdyby się przypalały. Paprykę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z dodatkiem
soli i pieprzu. Paprykę smażyłam osobno, ale jak podsmażycie ją z batatami też będzie ok. W dużej misce umieszczamy bataty z cebulką i rozgniatamy je widelcem, następnie dodajemy komosę, podsmażoną Paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki drożdżowe, posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec wbijamy dwa jajka i dodajemy mąkę ryżową. Formujemy kotleciki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko przesmarowanej oliwą. Pieczemy w piekarniku u (mnie 200 stopni) aż będą chrupiące. Smacznego!