Sezon na fasolkę szparagową dobiega końca, a ja dziwię się, że nie nie pojawił się tego lata żaden nowy przepis właśnie z nią w roli głównej. Jedliśmy ją prawie codziennie. Dlatego nadrabiam i wrzucam Wam przepis na szybki i pyszny obiad. Smażony ryż z fasolką, białą papryką i porem. Wszystko podane z wegańska fetą, choć z tą tradycyjną smakowałoby jeszcze lepiej.
Składniki:
1/2 szklanki czarnego ryżu
2 garście fasolki szparagowej
1 biała papryka
1 por (biała część)
olej kokosowy
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki kurkumy
szczypta mielonej kozieradki
sól, pieprz
sok z cytryny
wegańska feta
natka pietruszki
Przygotowanie:
Ryż płuczemy kilka razy i odcedzamy na sicie. Następnie namaczamy na około pół godziny i gotujemy w czystej wodzie do miękkości. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną drobno paprykę, półplasterki pora, pokrojoną na kawałki fasolkę szparagową, kurkumę, curry i sól. Chwilę smażymy, następnie podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy ryż, doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny. Przesmażamy. Na koniec dodajemy wegańską lub tradycyjną fetę i posypujemy natką pietruszki.