Smażony czarny ryż z fasolką szparagową i fetą

Sezon na fasolkę szparagową dobiega końca, a ja dziwię się, że nie nie pojawił się tego lata żaden nowy przepis właśnie z nią w roli głównej. Jedliśmy ją prawie codziennie. Dlatego nadrabiam i wrzucam Wam przepis na szybki i pyszny obiad. Smażony ryż z fasolką, białą papryką i porem. Wszystko podane z wegańska fetą, choć z tą tradycyjną smakowałoby  jeszcze lepiej.

Składniki:

1/2 szklanki czarnego ryżu

2 garście fasolki szparagowej

1 biała papryka

1 por (biała część)

olej kokosowy

1 łyżeczka curry

1/2 łyżeczki kurkumy

szczypta mielonej kozieradki

sól, pieprz

sok z cytryny

wegańska feta

natka pietruszki

Przygotowanie:

Ryż płuczemy kilka razy i odcedzamy na sicie. Następnie namaczamy na około pół godziny i gotujemy w czystej wodzie do miękkości.  Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną drobno paprykę, półplasterki pora, pokrojoną na kawałki fasolkę szparagową, kurkumę, curry i sól.  Chwilę smażymy, następnie podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy ryż, doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny. Przesmażamy. Na koniec dodajemy wegańską lub tradycyjną fetę i posypujemy natką pietruszki.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *