Potrawka z czerwonej kapusty i bakłażana

Połączenie czerwonej kapusty i bakłażana  jest dość nieoczywiste, szczególne jeśli  chodzi o kolor obu warzyw. Po ugotowaniu razem tworzą raczej mało apetyczną breję.To danie powstało podczas mojego tegorocznego wyjazdu wakacyjnego i było po prostu efektem czyszczenia lodówki. Sama byłam zaskoczona smakiem. Minimum przypraw, a smak dobrego bigosu. Idealne danie, na chłodne ostatnio dni.

Składniki:

1/2 dużej czerwonej kapusty lub 1 mała

1 czerwona papryka

1 bakłażan

3/4 szklanki przetartych pomidorów

1/2 łyżeczki cukru kokosowego (lub wedle uznania)

pieprz, sól

oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Kapustę drobno siekamy. Bakłażana i paprykę kroimy w grubą kostkę. W garnku lub głębokiej patelni z pokrywką rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy warzywa, doprawiamy solą i chwilę smażymy. Następnie podlewamy odrobiną wody (by się nie przypaliło) i dusimy warzywa pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Gdy bakłażan się rozpadnie, a kapusta będzie miękka dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem kokosowym.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *