Sałatka z fasolką szparagową i oliwą pietruszkową

Kwintesencją lata są świeże warzywa. Aromatyczne pomidory, chrupiące  ogórki, słodkie marchewki i pyszne sałaty. Warzywa aż się proszą by położyć je na talerzu. Warto codziennie zjeść sałatkę pełną świeżych warzyw. Jednak, aby sałatka była naprawdę dobra musimy mieć do niej smaczny dressing! I oto przepis na najpyszniejszy, super zdrowy dressing do świeżych sałatek. Oliwa pietruszkowa, którą uwielbiam. Zapewniam Was, że jeżeli będziecie mieć jej zapas w lodówce to będziecie częściej sięgać po sałatki.

Składniki:

1/2 dużego pomidora malinowego

1/2 czerwonej papryki

1 ogórek gruntowy

1/2 małej czerwonej cebuli

1 garść ugotowanej fasolki szparagowej

świeża mięta lub bazylia

Oliwa pietruszkowa (duża porcja, na zapas):

300 ml oliwy extra virgin (najlepiej niefiltrowanej)

1 duży pęczek natki pietruszki

1 ząbek czosnku

pieprz, sól do smaku

Przygotowanie:

Warzywa kroimy w dużą kostkę, fasolkę na kawałki. Oliwę blendujemy z czosnkiem, solą, pieprzem i natką pietruszki (same listki, bez łodyżek). Sałatkę polewamy oliwą i dodajemy świeże zioła. Podajemy od razu.

 

 


Related Posts

Kofty ziemniaczano -paprykowe

Kofty ziemniaczano -paprykowe

Kofta wegetariańska to było jeno z pierwszych wiecie takich egzotycznych dań, które spróbowałam, kiedy wyprowadziłam się z domu. Zakochałam się od razu. Uwielbiam wszelkie jej wersje: z kapusty, cukinii, kalafiora, ale do tej ziemniaczano-paprykowej mam szczególny sentyment. Właśnie to danie wybierałam najczęściej w popularnym barze […]

Zapiekanka z cukinii

Zapiekanka z cukinii

Przerośnięte, wielgachne cukinie to dla mnie zawsze problem. Bo co z nimi zrobić? Są znacznie mniej soczyste i aromatyczne niż wtedy, gdy są młodziutkie. Dostałam dwie od mamy i męczyłam się  już z nimi strasznie, w końcu wpadłam na genialny pomysł. Zapiekanka! Aromatyczna i bardzo […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *