Kofty ziemniaczano -paprykowe

Kofta wegetariańska to było jeno z pierwszych wiecie takich egzotycznych dań, które spróbowałam, kiedy wyprowadziłam się z domu. Zakochałam się od razu. Uwielbiam wszelkie jej wersje: z kapusty, cukinii, kalafiora, ale do tej ziemniaczano-paprykowej mam szczególny sentyment. Właśnie to danie wybierałam najczęściej w popularnym barze wegetariańskim „Greenway”, który znajdował się bardzo blisko mojego studenckiego mieszkania. W oryginalnym przepisie jest jednak biały ser. Ja zastąpiłam go jednak mąką z ciecierzycy i wyszło równie pysznie.

Składniki:

400 g ziemniaków

1 czerwona papryka

1/3 łyżeczki kurkumy

1 łyżeczki słodkiej papryki

1/2 łyżeczki kuminu

1 łyżeczka granulowanego czosnku

4 czubate łyżki mąki z ciecierzycy

1/3 łyżeczki soli

olej kokosowy rafinowany do smażenia ok. 500 ml

Sos:

1/2 łyżeczki curry

1/3 łyżeczki słodkiej papryki

1/3 łyżeczki kuminu

1 łyżka oleju kokosowego

3/4 szklanki przecieru pomidorowego

2 łyżki jogurtu kokosowego

1 łyżeczka erytrolu

sól

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie i studzimy. Paprykę ścieramy na tarce o grubych oczkach, następnie odciskamy z soku. Zimne ziemniaki „deptamy” lub przeciskamy przez praskę, dodajemy odciśniętą paprykę, przyprawy i mąkę z ciecierzycy . Z masy formujemy niewielkie kuleczki, rozgrzewamy w garnku olej i partiami wrzucamy kofty. Smażymy na złoty kolor.

Przygotowujemy sos. W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego, dodajemy przyprawy i smażymy około minuty cały czas mieszając. Jak przyprawy zaczną pachnieć, dolewamy przecier, dodajemy erytrol i jeszcze chwilę smażymy. Na sam koniec do sosu dodajmy jogurt i doprawiamy solą.

 

 


Related Posts

Sałatka z fasolką szparagową i oliwą pietruszkową

Sałatka z fasolką szparagową i oliwą pietruszkową

Kwintesencją lata są świeże warzywa. Aromatyczne pomidory, chrupiące  ogórki, słodkie marchewki i pyszne sałaty. Warzywa aż się proszą by położyć je na talerzu. Warto codziennie zjeść sałatkę pełną świeżych warzyw. Jednak, aby sałatka była naprawdę dobra musimy mieć do niej smaczny dressing! I oto przepis […]

Przekładana zapiekanka z ziemniaków i buraków

Przekładana zapiekanka z ziemniaków i buraków

Wszyscy uwielbiają zapiekanki. Pieczone dania mają swój niepowtarzalny charakter i smak. Ja kocham eksperymentować z zapiekanymi warzywami. Ostatnio szczególnie  staram się by były one w stu procentach warzywne, bo taka lekka kuchnia najbardziej mi odpowiada. Ta zapiekanka jest pyszna, wygląda niezwykle efektownie, a do tego […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *