Tortille z warzywami z nutą pomarańczy

Rzadko wracam, do swoich starych przepisów, ale ponieważ nadarzyła się wyjątkowa okazja stwierdziłam, że ten przepis będzie idealny. Nie miałam wszystkich składników na „tacos z orientalnym farszem”, więc trochę pozamieniałam, trochę dodałam i tak powstały nowe, odświeżone tortille z ciecierzycy. Są pyszne, naprawdę warto spróbować.

Składniki:

Ciasto:

¾ szklanki maki z ciecierzycy

1 jajko

Szczypta soli

1 łyżka oleju

¾  szklanki wody

Olej do natłuszczenia patelni

Farsz:

1 cebula

2 marchewki

1 pietruszka

Mały kawałek papryki

2 łodygi selera naciowego

1 por (biała część)

Olej do smażenia

1 łyżka curry

2 ząbki czosnku

Szczypta kurkumy

Szczypta mielonej kozieradki

Szczypta  świeżego startego korzenia imbiru

½ łyżeczki skórki otartej z pomarańczy

½ szklanki wody

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka erytrolu/cukru

2 łyżki jogurtu kokosowego

1 łyżka soku z cytryny

Pieprz, sól

Sos:

1,5 łyżki erytrolu/cukru

szczypta ostrej papryki

¾ szklanki przecieru pomidorowego

½ łyżeczki skórki otartej z pomarańczy

Przygotowanie:

Składniki na tortillę umieszczamy w misce i blendujemy na gładką masę. Na natłuszczonej lekko patelni smażymy tortille z dwóch stron aż pojawia się na niej charakterystyczne „bąbelki”.

W garnku rozgrzewamy olej i dodajemy posiekaną drobno paprykę, cebulę, startą na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę oraz posiekany por. W moździerzu ucieramy odrobinę soli, imbir, kurkumę, curry, kozieradkę i czosnek. Utarte przyprawy dodajemy do warzyw i chwilę smażymy. Jak warzywa lekko zmiękną podlewamy je wodą, przykrywamy pokrywka i dusimy aż będą zupełnie miękkie. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, skórkę z pomarańczy, erytrol, jogurt kokosowy , sok z cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Sos: Na patelnię wysypujemy erytrol i  ostrą paprykę. Prażymy około pół minuty, następnie wlewamy przecier i redukujemy. Na koniec dodajemy skórkę z pomarańczy.

Tortille cienko smarujemy farszem, następnie przekrawamy je na pół, dekorujemy natką pietruszki  i podajemy z sosem.

 

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *