Rzadko wracam, do swoich starych przepisów, ale ponieważ nadarzyła się wyjątkowa okazja stwierdziłam, że ten przepis będzie idealny. Nie miałam wszystkich składników na „tacos z orientalnym farszem”, więc trochę pozamieniałam, trochę dodałam i tak powstały nowe, odświeżone tortille z ciecierzycy. Są pyszne, naprawdę warto spróbować.
Składniki:
Ciasto:
¾ szklanki maki z ciecierzycy
1 jajko
Szczypta soli
1 łyżka oleju
¾ szklanki wody
Olej do natłuszczenia patelni
Farsz:
1 cebula
2 marchewki
1 pietruszka
Mały kawałek papryki
2 łodygi selera naciowego
1 por (biała część)
Olej do smażenia
1 łyżka curry
2 ząbki czosnku
Szczypta kurkumy
Szczypta mielonej kozieradki
Szczypta świeżego startego korzenia imbiru
½ łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
½ szklanki wody
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka erytrolu/cukru
2 łyżki jogurtu kokosowego
1 łyżka soku z cytryny
Pieprz, sól
Sos:
1,5 łyżki erytrolu/cukru
szczypta ostrej papryki
¾ szklanki przecieru pomidorowego
½ łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
Przygotowanie:
Składniki na tortillę umieszczamy w misce i blendujemy na gładką masę. Na natłuszczonej lekko patelni smażymy tortille z dwóch stron aż pojawia się na niej charakterystyczne „bąbelki”.
W garnku rozgrzewamy olej i dodajemy posiekaną drobno paprykę, cebulę, startą na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę oraz posiekany por. W moździerzu ucieramy odrobinę soli, imbir, kurkumę, curry, kozieradkę i czosnek. Utarte przyprawy dodajemy do warzyw i chwilę smażymy. Jak warzywa lekko zmiękną podlewamy je wodą, przykrywamy pokrywka i dusimy aż będą zupełnie miękkie. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, skórkę z pomarańczy, erytrol, jogurt kokosowy , sok z cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Sos: Na patelnię wysypujemy erytrol i ostrą paprykę. Prażymy około pół minuty, następnie wlewamy przecier i redukujemy. Na koniec dodajemy skórkę z pomarańczy.
Tortille cienko smarujemy farszem, następnie przekrawamy je na pół, dekorujemy natką pietruszki i podajemy z sosem.