Szparagi z oliwą miętową i orzeszkami piniowymi

Sezon szparagowy w pełni, więc u mnie nieustannie pęczek białych lub zielonych szparagów jest w lodówce. Żeby się nie nudziły, wymyślam coraz to nowe dania z ich udziałem. Dzisiaj chciałam Wam pokazać bardzo prosty, ale przepyszny przepis. Mięta, cytryna i szparagi to pyszne, orzeźwiające połączenie. Można zajadać je solo lub z kromką chleba.

Składniki:

1 pęczek zielonych szparagów

1 łyżeczka oleju kokosowego/oliwy

garść listków mięty

2 łyżki oliwy

sól, pieprz

garść orzeszków piniowych

1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Odkrawamy końcówki szparagów, następnie podsmażamy je na oleju z odrobiną soli, często poruszając patelnią. Oliwę ucieramy w moździerzu z listkami mięty. Szparagi polewamy oliwą miętową, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy orzeszkami.

 


Related Posts

Warzywny placek a’la pizza

Warzywny placek a’la pizza

Chciałam zrobić pizzę bez wyrzutów sumienia, że napchałam się zbożem. Postanowiłam drobno pokroić warzywa takie, które akurat miałam w lodówce dodać trochę mąki i białka jaj, których kilka codziennie marnuje się u nas w domu. Wyszło wspaniale. Placek był lekki, a szparagi i młoda cebulka […]

Krem z białych szparagów

Krem z białych szparagów

Ubóstwiam białe szparagi. Zaczęłam jednak jeść je dopiero kiedy zamieszkałam w Poznaniu, za czasów mojej młodości w mojej małej mieścinie nie były one dostępne. A tu są wszędzie o tej porze roku. Kremem z białych szparagów pierwszy raz poczęstowała mnie teściowa i bardzo mi smakował. […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *