Szakszuka ze szpinakiem

Bardzo lubię szakszukę ze szpinakiem, wolę ją nawet od tej tradycyjnej. Głównie dlatego, że raczej nie łączę jajek z pieczywem, a do tej z sosem pomidorowym bardzo mi ono pasuje. Ta ze szpinakiem jest bardziej sucha i zawiera porządną dawkę zieleniny, a ja kocham zielsko. To naprawdę pyszne i mega zdrowe śniadanie.

Składniki:

1 łyżka oleju kokosowego

3 garście świeżego szpinaku

1 duży ząbek czosnku

2 jajka

pieprz, sól

opcjonalnie: płatki drożdżowe, świeże zioła

Przygotowanie:

Na patelni podgrzewamy olej, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i chwilę smażymy. Dodajemy szpinak, solimy, mieszamy i wbijamy jajka. Smażymy dopóki białka się nie zetną. Doprawiamy solą i pieprzem i dodatkowo świeżymi ziołami i płatkami drożdżowymi. Smacznego!


Related Posts

Omlet z pokrzywą, masłem migdałowym i pomarańczą

Omlet z pokrzywą, masłem migdałowym i pomarańczą

Gotowanie z dziko rosnących roślin to dla mnie ogromna przyjemność, podobnie jak ich zbieranie. Tak, lubię zbierać pokrzywy, szczególnie teraz, wiosną. Pokrzywa to jeden z moich ulubionych chwastów. To skarbnica składników odżywczych i nieoceniony produkt w walce z anemią. Można ją dodać do koktajli, ciasta, […]

Omletowe roladki z pastą z zielonego groszku

Omletowe roladki z pastą z zielonego groszku

Jeśli spędzacie Sylwestra na domówce lub wybieracie się do znajomych pewnie szukacie inspiracji na pyszne przekąski. Mam dla Was pyszną i bardzo zdrową propozycję. Soczyście zielone omlety szpinakowe, nadziane pastą z zielonego groszku. Są wygodne do jedzenia, nie rozpadają się. Sprawdzą się nie tylko podczas […]



2 thoughts on “Szakszuka ze szpinakiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *