Warzywny placek a’la pizza

Chciałam zrobić pizzę bez wyrzutów sumienia, że napchałam się zbożem. Postanowiłam drobno pokroić warzywa takie, które akurat miałam w lodówce dodać trochę mąki i białka jaj, których kilka codziennie marnuje się u nas w domu. Wyszło wspaniale. Placek był lekki, a szparagi i młoda cebulka na wierzchu zrobiły robotę.

Składniki (na placek dla 2 osób):

Placek:

1 por (biała część)

1 duża marchewka

1 łyżeczka soli

2 łyżki płatków drożdżowych

1 łyżka oregano

100 g białek ( z 3 jajek L)

100 g mąki jaglanej

1 ząbek czosnku

Sos:

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka oregano

3/4 szklanki przecieru pomidorowego

pieprz, sól

Na wierzch:

kawałek cukinii

2 zielone szparagi

3  młode cebulki

olej kokosowy

pieprz, sól

Przygotowanie:

Pora kroimy w cienkie półplasterki, marchew obieramy, a następnie ścieramy na tarce o małych oczkach.  Dodajemy przyprawy, białka, przeciśnięty przez praskę czosnek i mąkę. Dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia,a następnie smarujemy ją oliwą. Na blachę wykładamy masę na placek i cienko rozsmarowujemy. U mnie 0,5 cm, ale można cieniej. Placek wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy na termoobiegu 20 minut. W tym czasie cebulki kroimy na cząstki, cukinię na plasterki, szparagi na kawałki. Warzywa smażymy chwilę na małym ogniu i doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy sos: przeciśnięty czosnek mieszamy z przecierem i doprawiamy. Na upieczonym placku rozsmarowujemy sos, kładziemy usmażone warzywa, posypujemy oregano i wstawiamy do piekarnika na funkcję grill jeszcze na 10 minut. Smacznego!


Related Posts

Szparagi z oliwą miętową i orzeszkami piniowymi

Szparagi z oliwą miętową i orzeszkami piniowymi

Sezon szparagowy w pełni, więc u mnie nieustannie pęczek białych lub zielonych szparagów jest w lodówce. Żeby się nie nudziły, wymyślam coraz to nowe dania z ich udziałem. Dzisiaj chciałam Wam pokazać bardzo prosty, ale przepyszny przepis. Mięta, cytryna i szparagi to pyszne, orzeźwiające połączenie. […]

Krem z białych szparagów

Krem z białych szparagów

Ubóstwiam białe szparagi. Zaczęłam jednak jeść je dopiero kiedy zamieszkałam w Poznaniu, za czasów mojej młodości w mojej małej mieścinie nie były one dostępne. A tu są wszędzie o tej porze roku. Kremem z białych szparagów pierwszy raz poczęstowała mnie teściowa i bardzo mi smakował. […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *