Krem z białych szparagów

Ubóstwiam białe szparagi. Zaczęłam jednak jeść je dopiero kiedy zamieszkałam w Poznaniu, za czasów mojej młodości w mojej małej mieścinie nie były one dostępne. A tu są wszędzie o tej porze roku. Kremem z białych szparagów pierwszy raz poczęstowała mnie teściowa i bardzo mi smakował. W końcu jednak przygotowałam swoją wersję tej zupy. Mooocno szparagową. Delikatna pietruszka jeszcze bardziej podbija w tym przepisie smak szparagów. Błyskawiczna w przygotowaniu. Bez wywarów czy jarzynek i kostek bulionowych. Naturalnie pyszna.

Składniki na 2 porcje:

1 pęczek białych szparagów

1 średnia pietruszka

1 łyżka oleju kokosowego

szczypta mielonej kozieradki

1 łyżka płatków drożdżowych

sól

Przygotowanie:

Pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka wraz z olejem kokosowym, odrobiną soli i kozieradką. Szparagi obieramy, czubki odcinamy i odkładamy na bok. Pozbywamy się zdrewniałych końcówek. Pozostałe części kroimy na kawałki i dodajemy do pietruszki. Smażymy aż warzywa będą zarumienione. Następnie zalewamy je wodą nieco ponad poziom warzyw i gotujemy aż lekko zmiękną, pod koniec gotowania dorzucamy końcówki szparagów, gdy się ugotują odławiamy je i odkładamy. Resztę blendujemy na gładki krem. Doprawiamy płatkami drożdżowymi i solą. Podajemy ze świeżymi ziołami i końcówkami szaragów. Zupę można też skropić oliwą. Smacznego!

 


Related Posts

Szparagi z oliwą miętową i orzeszkami piniowymi

Szparagi z oliwą miętową i orzeszkami piniowymi

Sezon szparagowy w pełni, więc u mnie nieustannie pęczek białych lub zielonych szparagów jest w lodówce. Żeby się nie nudziły, wymyślam coraz to nowe dania z ich udziałem. Dzisiaj chciałam Wam pokazać bardzo prosty, ale przepyszny przepis. Mięta, cytryna i szparagi to pyszne, orzeźwiające połączenie. […]

Warzywny placek a’la pizza

Warzywny placek a’la pizza

Chciałam zrobić pizzę bez wyrzutów sumienia, że napchałam się zbożem. Postanowiłam drobno pokroić warzywa takie, które akurat miałam w lodówce dodać trochę mąki i białka jaj, których kilka codziennie marnuje się u nas w domu. Wyszło wspaniale. Placek był lekki, a szparagi i młoda cebulka […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *