Gwiazdnicę kocham najbardziej zaraz po pokrzywie. Ta pyszna roślina na surowo smakuje jak zielony groszek. Jest świetna jako dodatek do sałatek. Ja jednak najbardziej lubię uzbierać jej naprawdę dużą ilość, bo wtedy mogę ją przyrządzić a’la szpinak w „śmietanowym” sosie. Coś pysznego!
Składniki:
4 garście gwiazdnicy
1 duży ząbek czosnku
ok. 100 ml mleka kokosowego (real thai)
2 łyżki płatków drożdżowych
2 żółtka
olej kokosowy
pieprz, sól
Przygotowanie:
Gwiazdnicę myjemy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, chwilę smażymy. Następnie wrzucamy gwiazdnicę, wlewamy mleko kokosowe, doprawiamy płatkami drożdżowymi, pieprzem i solą. Podgrzewamy całość na małym ogniu i cały czas mieszając dodajemy żółtka. Mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Ewentualnie doprawiamy jeszcze raz solą i pieprzem. Smacznego!